logo

Актуелности

Сећање на стрељане родољубе

 

Представници три београдске општине, Младеновца, Сопота и Гроцке, положили су данас венце на спомен обележје у Малом Пожаревцу, месту где је немачки окупатор 1943. године стрељањем 129 родољуба починио један од најстрашнијих злочина на простору Шумадије.

Почаст погинулима одали су и представници општинских и градске организације СУБНОР-а, општинских одбора СПС-а, као и потомци, поштоваоци и пријатељи стрељаних родољуба већином из Младеновца, Сопота и Гроцке који су стрељани у Малом Пожаревцу 26. маја 1943.године.

У име градске општине Младеновац, венац на споменик жртвама фашистичког злочина положио је Дејан Вићовац, члан Већа градске општине Младеновац.

 

 

Бројне фамилије и мештани са тромеђе Младеновца, Сопота и Гроцке дуго ће памтити 26. мај 1943. године као дан који је многе породице завио у црно. У архиву Института за изучавање историје радничког покрета Србије стоји саопштење немачке Фелдкоманде од 26. маја 1943. у којем се, између осталог, наводи да су на дан 13. маја 1943. године, на станици Дражањ − Шепшин, срез Грочански, партизани напали из заседе групу немачких војника. Том приликом погинула су двојица, а један рањен.

Као одмазда за овај напад стрељани су таоци из логора Бањица. Сви стрељани су доведени из Бањичког логора, а заробљени су на подручју Грочанског, Младеновачког и Космајског среза. Већину су чинили млади и образовани људи пред којима је тек био живот.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.