logo

Актуелности

Обележен Дан општине Младеновац

 

Свечаном академијом и доделом јавних признања обележен је Дан општине Младеновац. На овај дан, 2. августа 1893. године, указом Краља Александра Обреновића, Младеновац је проглашен за варошицу.

Председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић, честитао је Младеновчанима Дан општине а добитницима јавних признања захвалио се на доприносу који су дали и дају у различитим областима друштвеног живота општине Младеновац.

Свечаној академији присуствовао је и саветник за безбедност председника Републике Србије, господин Милорад Вељовић, који је у име председника Србије Aлександра Вучића и своје лично име честитао Дан општине грађанима Младеновца и пренео искрену захвалност председника Републике на  подршци коју грађани дају њему и руководству државе у борби за даљи просперитет Србије и свхих грађана.

Градоначелник Града Београда, господин Александар Шапић, упутио је срдачну честитку поводом Дана општине, у којој се наводи: "У своје лично име и  име Београђана, честитам свим грађанима Младеновца 2. август, Дан општине. Нека Вам овај дан донесе дух јединства и радости, уз жељу да празничне дане проведете у здрављу, весељу и благостању са својим породицама, пријатељима и гостима."

ПЛАКЕТЕ  ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

- Милићу Млађану, човеку са великим личним и професионалним интегритетом, бившем спортисти и донедавно директору  Спортско - рекреационог центра "Љубомир Ивановић Геџа". 

- Удружењу виноградара и воћара "Младеновац". Удружење је основано  пре 25. година, на дан Светог Трифуна. Дан који је и сада званична слава Удружења и када се одржава сабор на којем се оцењују најквалитетнија вина и ракије са ових простора.

- Прво место на државном такмичењу ученичких компанија, одржаном у мају месецу, отворило је пут ученичкој компанији Gimnazija Mladenovac за европско такмичење у Естонији.  Најбоља ученичка компанија Србије, са апликацијом која олакшава комуникацију у  транспорту, заједно са својим ментором, професором Предрагом Матовићем, у Естонији је успешно представила свој предузетнички дух и на делу показала способности младих Србије да учествују у свим сегментима друштвеног живота.

- Пољопривредно газдинство Милета Гајичића из Шепшина, још један је пример одрживе пољопривреде у Србији. На 27 хектара обрадиве површине, ово домаћинство производи све домаће врсте воћа, високог квалитета, који је и главни разлог што су српски производи од воћа веома цењени на светском тржишту.

- Истакнути играч и рукометни судија Бранислав Ненадић са рукометом другује од своје десете године.   Активно је играо прво у Рукометном клубу Стари град, а затим  у Рукометном клубу Партизан, са којим је освојио више титула првака државе.

- Потреба да се победе страх, самоћа и изолованост у доба короне била је довољан мотив  за солидарност и то не само ону међугенерацијску, која се подразумева, већ и за универзалну и цивилизацијску, која превазилази оквире породичног и националног. Саосећање и  жеља да се помогне,  били су у самој основи мотива Апотеке "Сана" у Младеновцу да стане уз свој град и његов здравствени систем, као би борба за здравље људи била успешна и достојанствена. У име свих Младеновчана, захваљујемо се Апотеци "Сана"  за човекољубље и етички начин размишљања и делања.

ДОБИТНИЦИ ЗАХВАЛНИЦЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

- Предузећу "Томић огрев" , које је стављајући  своју механизацију и радну снагу  у функцију  ревитализације путне мреже на територији општине Младеновац и њеног одржавања у зимским условима,  доказало  да је принцип друштвене одговорности прихватило и имлементирало у свој начин   пословања.

-Предузећу "Огањ ковано гвожђе" -  привржено идејама доброчинства и дубоко посвећено остваривању хуманих циљева, ово предузеће,  спроведеним многобројним хуманитарним активностима, на делу је подржало а тиме и указало и на потребу шире заједничке и организоване подршке пројектима који имају за циљ пружање помођи тамо где је најпотребнија. 

- Прво место на конкурсу Друштва учитеља Београда под називом "Примери добре учитељске праксе" сврстали су Александру Гојковић, учитељицу у Основној школи "Коста Ђукић" у две најбоље учитељице на територији града Београда. Велики успех  учитељице Алкесандре је и улазак у ужи избор за најбољег едукатора Србије.

- Почетком ове године навршило се пуних 50 година од епидемије Вариола вере која  те давне 1972. године није успела да покаже сву своју разорну моћ, само захваљујући брзој и прецизној реакцији највиших државних органа и јуначкој борби здравствених радника. Србија, а и свака средина појединачно, изнедриле су тада своје хероје, којима је и свет одао призање за постигнућа у заштити здравља грађана. Уз честитке свим нашим здравственим радницима који су током епидемије корона вируса показали завидну стручност и одлучност да умање и отклоне последице ове епидемије, Младеновац не заборавља медицинаре који су у данима Вариола вере били на првим линијама, а многи од њих и у здравственом карантину. Медицинска сестри Дома здравља у Младеновцу, госпођа Живослава Сређковић, која у кругу своје породице ужива у заслуженој пензији. Она је једна од хероина које су, у тешким данима епидемије вариола вере, биле и остале истрајне на својим радним местима и доследне у поштовању принципа професионалне етике.

- Удружењу "Вредне руке Рабровца" основаног пре две године, чији је мотив био да се природни потенцијали села представе и промовишу. Сложно и удруженим снагама, у томе су и успели. Награде на сајмовима и манифестацијама и медијска промоција учинили су да се за ово село чује широм Србије.

ПОВЕЉЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

- Узвишеност и тајанственост неимарства и црквене уметности на територији општине Младеновац, као и потреба да се расветли један део културне историје Младеновца и непроцењиво културно благо представи стручној и свеколикој јавности, инспирисале су историчара уметности и ликовног критичара Radisa Marinkovic да започне истраживање и у њега уложи велики труд и године рада на терену. Реконструисана градитељска и сликарска активност 19. века на  подручју општине Младеновац, обликована  је и уоквирена у студији чији је аутор управо Радиша Маринковић, а која је  почетком ове године објављена  у оквиру монографије "Црквена уметност на територији општине Младеновац".

- У години јубилеја, 170 година постојања, OŠ ''Bora Lazić'', Vlaška // Zvanična stranica остварила је изузетне резултате у области образовања. У кратком временском периоду, од мале сеоске школе, захваљујући раду и ентузијазму колектива, постала је школа за углед.  Организована је једносменска обогаћена настава са продуженим боравком која је резултирала великим бројем ваннаставних активности. Школа је препозната у локалној заједници по великом броју реализованих пројеката из области образовања, културе и екологије. Као део пројекта "Мостови пријатељства" школа је успешно у свој план имплементирала програм размене ученика са Основном школом Пале са Пала из Републике Српске.

- Расадник Комерц из Рајковца, основан 1992. године, је породична фирма у којој је запослено четворо чланова породице Гигић. Обим производње воћних садница и лозних калемова, четинара и украсног биља, на површини од 8 хектара, довољан је да попуни површине већег дела територије Младеновца. О стручности и посвећености запослених у расаднику најбоље сведоче воћари који уз саднице добијају и драгоцену помоћ инжењера воћарства о њиховој садњи, нези и заштити.

- Са потенцијалом да уз стручну подршку својих професорки остваре високе резултате у изучавању хемије, ученици Гимназије Малденовац постигли су и више од тога. Резултати на такмичењима из овог предмета сведоче о ентузијазму Гимназијалаца и посвећеном педагошком раду две професорке хемије Марије Петровић и Марије Ковачевић. Обучавајући ученике да развијају нове технологије и да се својим знањем и талентом позиционирају и у међународним оквирима, професорке су многим стручњацима, пореклом из Младеновца, трасирале пут за даље образовање и усавршавање у области примењених наука, попут медициме, фармације, агрономије, металургије

- Ритмичко-гиманстички клуб "Олимпик"основале су и воде га две даме  које су и бивше  активне гимнастичарке. У овом клубу, упорним радом и напорним вежбањем, тек стасале девојчице постају активне гимнастичарке које освајају трофеје на најпрестижнијим домаћим и међународним турнирима.  Српска и младеновачка јавност  довољно су упознате с успесима овога клуб, а нама остаје да честитамо тренерима Биљани Цесарац и Мирјани Михаиловић и да додамо да је јавно призање које овом клубу додељује Градска општина Младеновац још једна потврда његовог успешног рада и ентузијама.

- Гордана Вукићевић је мајка дечака Вука и ускоро једне девојчице, али и велики пријатељ деце са потешкоћама у развоју. Делећи садржај преко друштвених мрежа о животу свога сина, детета са Дауновим синдромом, постала је Вукова звончица,  за све новостечене пријатеље  добра вила, а пре свега велики борац за прихватање различитости и инклузију деце са потешкоћама у развоју. Наша суграђанка Гордана Вукићевић, крајем 2021. године стекла је признање часописа Блиц жена за  све оно што је чини посебном и другачијом.  Госпођи Гордани Вукићевић додељује се Повеља  за друштвени активизам, за јединствене успехе и подвиге који мењају свет и чине га равноправнијим и лепшим.

- Настављајући породичну традицију у производњи једнодневних товних пилића у оквиру Предузећа "Пиле продукт", власница предузећа Драгица Вукадиновић, показала је изузетну преданост послу који је наставила да развија заједно са члановима породице, двема ћеркама, доктором ветерине и дипломираним инжењером сточарства. Проширујући обим производње, Предузеће у овом тренутку поседује инкубаторскер станице и фарме капацитета 2.600.000 приплодних јаја годишње и има 40 запослених и представља прави пример успешног предузећа у чије је пословање укључено више чланова породице.

- Љубазан однос са пацијентима, непоколебљив став у успостављању дијагноза, поткован знањем и одлучношћу је једини сигуран пут у заштити здравља пацијената и напретка модерне медицине, у складу са максимом  "lEGE ARTIS" , односно по прописима струке. Надамо се да смо у овим уводним речима, укратко успели да опишемо личност и  залагање др Данијеле Мајсторовић Његовановић, специјалисте опште медицине у Дому здравља Младеновац, лекара који брине о здрављу 3186 пацијаната и свакоме од њих указује исту  пажњу и време.

МАЛИ ГРБ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ је признање које се додељује младима до 25 година старости, за најзначајнија достигнућа.

Младалачка енергија и жеља за новим достигнућима, подстакле су  Станислава Кнежевића да  другу половину свога образовања и стручног усавршавања настави на најпрестижнијим универзитетима у свету. Од младеновачке Гимназије, пут га је одвео до Тринити Колеџа у Америци, на којем је стекао диплому политиколога. Стипендије које добијају само најбољи, омогућиле су му усавршавање у Европи и Азији, а стечено знање, комуникационе и радне способности одвеле су га као представника Србије до Унеска.

ГРБ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ додељује се за највреднија дотигнућа и укупно стваралаштво који доприносе свеукупном развоју и афирмацији општине.

Овогодишњи добитник највишег јавног призања Градске општине Младеновац је дугогодишњи играч, цењени тренер и истакнути спортски радник Драган Ивановић Кени чијњ име се у свету спорта изговара са великим поштовањем. Ове године, спортска манифестација Стритбол турнир, чији је он један од иницијатора и организатора,  обележила је свој јубилеј, 25 година постојања и одржана је као и претходних година на терену у насељу 25. мај, месту на којем се радо окупља, такмичи и дружи младеновачка омладина, називајући га колоквијално Кенијевим тереном. Подаци да је преко 10.000 такмичара учествовало на спортским манифестацијама и активностима у његовој организацији, да су многи терени у Младеновцу изграђени захваљујући његовој визији и залагању доказ је да је Кени свој живот посветио спорту и да су му управо због тих заслуга врата свих спортских институција отворена.

На Свечаној академији, у музичком делу програма, наступила је српска примадона Јадранка Јовановић.

Danopstine221
Danopstine222
Danopstine223
Danopstine224
Danopstine225
Danopstine226
Danopstine227
Danopstine228

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.