logo

Актуелности

Oсвећена биста патријарха Павла

Епископ шумадијски Јован осветио је јуче бисту Његове светости блаженопочившег патријарха српског Павла која је постављена испред младеновачке цркве.Свечаности поводом постављења и освећења бисте присуствовали су многобројни младеновчани као и представници градске општине Младеновац. Бисту патријарха Павла која је постављена на истоименом Тргу испред младеновачке цркве Успенија пресвете Богородице, урадила је вајар Дринка Радовановић.

После чина освећења, епископ шумадијски Јован рекао је да су у патријарху Павлу биле поситовећене вера и живот.

– Патријарх Павле био је човек вере, литургије и молитве. Од како је постао патријарх па све до своје изнемоглости он је служио литургију. Српска црква и српски народ има чиме да се поноси када је у питању патријарх Павле. Овај Трг зове се по њему што је дивно и похвално, не само за власт, већи за народ овога краја. Желим да изразим задовољство на идеји да се овај Трг зове по патријарху Павлу, а та идеја је потекла од предивне породице Чокић и неизмерно им хвала на томе. Исто тако хвала Скупштини општине на челу са председником и осталим члановима Управе што су ту идеју Чокића прихватили – рекао је епископ шумадијски.

Он је у знак захвалности, Предрагу и Дејану Чокићу доделио ордене св. Симеона Мироточивог.

Поздрављајући епископа шумадијског господина Јована и присутне госте, председник градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић, нагласио је да се постављањем и освећењем бисте патријарха Павла, наш град захвалио човеку који је задужио српски народ у тешким временима за све нас.

– Био је то човек који је живео и радио у складу са својим речима и проповедима. Деловао је у годинама пуним искушења за српски народ и само се таква, јединствена, личност могла исправно снаћи у времену у коме је живео. Зато је његова реч увек слушана са пуно пажње. Тешко је из његових беседа издвојити било шта, али ће остати упамћена његова порука да будемо јединствени, са собом и међу собом. То јединство за којим годинама трагамо остала је његова највећа задужбина српском народу.

Од како сам председник општине Младеновац, мало је ствари и одлука у којима смо били јединствени. Међутим, одлука да се постави биста патријарху Павлу прихваћена је и подржана од свих странака, а сигуран сам и од свих Младеновчана. То је потврда да смо разумели и усвојили бар део онога што је патријарх Павле проповедао. Зарад бољег живота наших суграђана волео бих да и у другим одлукама будемо сложни. Ако то не умемо и не можемо данас, ова биста ће у годинама пред нама бити путоказ нашим потомцима да једино сложни можемо да помогнемо и себи и другима – рекао је Јовановић.

Свечаност је завршена старим српским духовним песмама у извођењу Мешовите групе певача Центра за културу Младеновац.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.