logo

Актуелности

Проблем свих проблема

Током расправе и усвајања овогодишњег буџета једна нова ставка под донекле мистериозним називом "средства за борбу против наркоманије", није изазвала нарочиту пажњу одборника. Можда  разлоге треба тражити у томе што нико до сада и није детаљно образложио о чему се заправо ради. Oдговоре смо потражили код Бранислава Јовановића, председника Градске општине Младеновац.

Један од повода за овај разговор са председником општине је и Протокол о сарадњи између Градске општине Младеновац и Специјалне болнице за болести зависности који ће ускоро бити и заванично потписан. Наиме, како смо обавештени, овај документ доноси новине у решавању проблема наркоманије на територији наше општине. Детаљи овог документа биће ускоро познати, али како нам је Бранислав Јовановић наговестио ради се о потпуно новом приступу и стратегији који до сада ни једна општина у Србији није покренула.  

Чињеница је да проблем наркоманије у нашој општини постоји већ дуже време. Такође је чињеница да су досадашњи покушаји решавања овог проблема били неуспешни. Чињеница је да "борбу против наркоманије" политичари често користе за стицање краткотрајне предизборне популарности. Чињеница је (жалосна) да је продаја наркотика једина успешна грана локалне економије које бележи стални раст. Чињеница је да сви ми знамо за ове чињеница, али да се годинама ништа не мења.

Међутим, нисмо овде због чињеница, већ због одговора. Па да чујемо шта о свему каже први човек општине Младеновац.

У буџету за ову годину је за "средства за борбу против наркоманије" издвојено 1.000.000 динара. Чему је намењен овај новац ?

– Од како сам дошао на ово место многе ствари сам покушао да променим, јер сам, на крају, због тога сам и прихватио функцију председника општине. Већину проблема нисам успео да решим. Да не улазим сада у разлоге, прихватам, нека то буде само моја кривица и само моја одговорност. На почетку мандата проблем наркоманије сам ставио на врх личних приоритета. Покушавао сам да апелујем на полицију и судство да уклоне људе који годинама продају дрогу у Младеновцу. Ништа се није променило. Покушали смо и превентивно да делујемо предавањима која су држали стручњаци из те области. Не потцењујем никога, али нисам сигуран колико је цела прича имала ефекта. На крају, када репресија није ефикасна, када се на предавању окупи двадесетак људи, остаје вам само један начин да помогнете момцима и девојкама који желе да изађу из тог пакла, а то је лечење.   
Одговор на ваше питање је кратак – новац је намењен спашавању младих људи и њихових породица.

Да ли можете да будете мало одређенији ?

– У неколико писама и личних сусрета са породицама, очевима и мајкама, који желе да се извуку своју децу из зависности поставио се проблем лечења. Људи су долазили очајни код мене, и на посао и код куће, тражећи да им као општина помогнемо у лечењу њихове деце. Ми нажалост не можемо да плаћамо скупа лечења у иностранству или по приватним клиникама, али постоји начин да им, као општина и као друштво помогнемо. У терапији одвикавања постоји неколико лекова који се тренутно користе.

210112-bolnica

Према речима самих зависника, али и лекара, неки лекови су ефикаснији од других. Проценат трајног излечења се код терапије овим лековима креће око 90 одсто. Нажалост, из мени непознатих разлога, те лекове једино наша држава не уводи у терапију иако су одавно као ефикасно средство препозанати и у Европи и у земљама из нашег окружења. Не желим да мислим да је неко толико ниско пао да зарађује новац на људској несрећи. Не желим о томе ни да причам. Недавно сам сео у кола и отишао у Специјалну болницу за болести зависности у Драјзеровој. Дуго сам разговарао са директорком болнице и мислим да смо на добром путу да нашим суграђанима омогућимо квалитетно и ефикасно лечење.

Интересантно је да сте се сетили наркоманије неколико месеци пред изборе. Колико је цела прича озбиљна, а колико предизборни маркетниг ?

– Ја могу цео дан да вас убеђујем да ова прича нема везе ни са изборима, ни са рејтингом нити са сличним стварима, и на крају ћемо да будемо на истим полазним тачкама. Увек ће да се нађе неко ко ће да каже да лечимо људе због пар процената на биралиштима. Мислим, то је њихов проблем у главама. Њихово схватање политике и њихово схватање морала. Ја ту не могу ништа да променим нити имам жељу да трошим енергију на такве приче. Подсетићу вас само да сам још у августу 2008. упутио јавно саопштење у којем сам позвао тадашњег начелника Полицијске станице у Младеновцу да покрене решавање проблема скоро јавне продаје дроге у Младеновцу. Колико се сећам, као одговор сам добио некакве бројке спаковане у јалово саопштење. Упорно сам инсистирао на репресији према групи дилера која држи тај посао у Младеновцу. Ево, и данас имам имена људи за које свако зна где и како продају дрогу у нашем граду, а та имена има и полиција. Послао сам тада тај списак Полицији. После четири године сви су на слободи и сви и даље раде то што раде. Једина разлика је у томе што се списак дилера повећао.

Ви нисте ни полицајац, ни лекар. По чему је ваша дужност да се мешате у ствари које нису у вашој надлежности ?

– Нисам полицајац, нисам судија, нисам ни лекар. Ја сам само грађевински инжењер који врши функцију председника општине у којој је рођен и према чијим грађанима осећам људску дужност. Постоје неке ствари које немају везе са надлежностима, функцијама, овлашћењима и сличним терминима. Када се ради о наркоманији никада нисам на то гледао кроз бирократску форму дужности и надлежности. Ово видим као личну одговорност и одговорност ове општине да помогне својим суграђанима који су болесни. Ништа више од тога. Нека наставе да ми говоре да гледам своја посла али у овоме ћу остати упоран као што сам био и као што ћу бити када опет будем само обични грађевински инжењер. Ово је лична одлука и ово је лична борба.

Помињали сте некакав списак нарко дилера. Ако полиција није реаговала, зашто га нисте јавно објавили. Да ли се плашите некога ?

– У неким тренуцима када сам наилазио само на зидове око себе, помишљао сам да уз пуну личну одговорност јавно објавим списак тих криминалаца и захтевам њихово хапшење. Питате ме да ли се плашим. Да, плашим се шта би настало ако бих тај списак објавио. Постоје људи у овој држави који су плаћени и обучени да те дилере склањају са улице и из кафића у којима јавно продају дрогу. Последње што бих желео је да неко узме правду у своје руке и направи нешто ружно, а знам да су неки очајни родитељи спремни на све. Тим криминалцима је место у затвору. Зна се ко треба тамо да их пошаље.

Ова општина има много проблема, по чему је баш проблем наркоманије изузетан ?

– Слажем се да имамо пуно проблема. Младеновац се у последњих двадесет година много променио. То одавно више није град у којем сам одрастао. Привреда је уништена, људи су остали без посла, грађани су сиромашни и понижени, породица је изгубила ауторитет. Много младих ноћу лута овим градом без циља, без очекивања и без наде у неку иоле светилију будућност. Верујте ми да сам са овог места покушавао да побољшам животе суграђана. Врло добро знам шта данас може да учини један председник општине, шта је могао пре десет година, а шта пре тридесет или четрдесет. Тај осећај да упркос жељи и вољи да нешто промените, немате ни овлашћења ни ауторитета, је осећај немоћи и то је оно што ме највише боли. Зашто сам идвојио наркоманију ? Зато што је то огледало свега што нам се дешавало. Зато што је то пакао који разара наш град, уништава децу, доводи до ломова у људским главама и до страшних породичних трагедија. Зато што говоримо о спашавању људских живота. Зато је ово проблем свих проблема.

Уколико сам вас добро разумео ово је нека врста поруке или апела свима који имају проблем о којем смо причали ?

– Тачно, али да будем до краја јасан. Позивам све младе из наше општине који имају вољу и жељу да се излече од зависности, позивам и чланове њихових породица да ми се обрате лично, писмом, телефоном, није битно како. Позивам их да се обрате мени или мом помоћнику доктору Добрици Недељковићу који је у овом послу од почетка уз мене. Напослетку, позивам их да оду у Београд у Специјалну болницу за болести зависности у Драјзеровој и да кажу да су из Младеновца. Док сам ја и моји најближи сарадници на овим функцијама имаће најбољи третман и терапију у лечењу од наркоманије.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.