logo

Актуелности

Отказ преко ноћи

 

Одлуком руководства хрватске фирме М-PROINTEX  д.о.о из Младеновца, 39 радника овог предузећа добило је отказе и преко ноћи се нашло на улици без исплаћене отпремнине. У међувремену ова фирма је продата компанији АD PLASTIK из Сплита.

Отказе су добили махом радници из производње, а у решењима од 16. јануара 2012. године која је у име М-PROINTEX - а потписао господин Фадил Елези наводи се да се отказивање уговора о раду врши "због смањеног обима посла и престанка потребе за обављањем послова које је обављао запослени". Запосленом престаје радни однос закључно са 19.1.2012. Као датум за исплату отпремнина наводи се 30. јун ове године.

Данас је група отпуштених радника дошла у општину Младеновац где су у разговору са председником Браниславом Јовановићем покушали да дођу до одговора – Шта даље ?

Из свега што смо данас чули од отпуштени радника (које је нажалост, тек отказ ослободио страха да о неким стварим отворено говоре) поставља се питање да ли су и њихови откази били предмет трговине.

– Радили смо до 5. јануара, а већ 9. јануара су нам дали отказ. Ми смо ишли на биро и узели Закон о раду где пише да мора да постоји отказни рок од месец дана, што нису испоштовали. Такође пише да не могу да нас пошаљу на биро док не исплате наше заостале плате, регресе и отпремнине. Када смо их питали зашто не можемо да добијемо отпремнине рекли су - ми не можемо пре јуна. Не знамо како су уопште могли да продају фирму ако нису све ово испоштовали. Избачено је 39 радника, а остало је још 22 у производњи. Ми нисмо потписали ова решења која су нам стигла на кућне адресе и не знамо шта даље да радимо – рекла нам је једна од радница.

Колика је могућност да радници остваре своја права и да ли у целој причи има елемената за рад неких државних служби и органа остаје нам да ускоро видимо.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.