logo

Актуелности

Братимљење Младеновца и Иванова

Председник градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић и градоначелник Иванова, Вјачеселав Сверчков потписали су данас Споразум о сарадњи између наше општине и руског града Иваново.

Потписивањем овог документа успоставља се сарадња културних, научних и образовних институција у жељи да се развијају и обогаћују постојеће историјске, културне и привредне везе између грађана два града и две државе. Градска општина Младеновац и град Иваново ће вршити размену искустава и стручњака у области комуналне инфраструктуре, саобраћаја, одрживог развоја, заштите животне средине, социјалне заштите, привреде и пољопривреде.

Осим представника општине Младеновац, данашњем потписивању Споразума присуствовали су представници амбасаде Руске федерације, региона Иваново, тамошњих привредних удуржења и руске православне цркве.

Поздрављајући госте председник градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић нагласио је да се братимљењем Младеновца и Иванова по први пут у историји нашег града постављају темељи широког моста између Младеновца и једног града у Русији од чега ће грађани видети непосреду корист.

– Драги пријатељи мислим да је и вама и нама доста чињенице да нас је кроз историју повезивало страдање и патња коју су нам често наносили исти противници. После свега, и упркос жељама многих, Србија и Русија и даље постоје. Мислим да смо последњих десет година као држава Србија сувише друго гледали само на једну страну. Онај ко гледа само на једну страну, многе ствари не може да види. Не може или не жели да види да су се и Русија и Србија промениле.

Поштовани гости данас улажемо у живот. Братимљењем Младеновца и Иванова по први пут у историји нашег града постављамо темеље широког моста између Младеновца и једног града у Русији. У месецима и годинама које долазе преко овог моста прелазиће људи, рад, познанства, послови и пријатељства. Иако су многи годинама као једну од препрека сарадњи наша два народа истицали  географску удаљености две државе са задовољством могу да кажем да од данас Русија више није далеко. Русија је у Младеновцу – рекао је Јовановић.

Након потписивања Споразума, градоначелник Иванова, Вјачеслав Сверчков Михаилович, рекао је да овај дан представља велики догађај за град Иванова.

– У нашој делегацији су данас представници како православне цркве тако и привредника. Када сам полазио из Иванова рекао сам да ми као држава и град само "јуримо" друштво и грађане који су већ између себе успоставили везе. Сада су Младеновац и Иваново потписивањем Споразума постали још ближи. Хвала вам свима на срдачном дочеку – рекао је Сверчков.

Дејан Чокић, заменик председника општине Младеновац, захвалио се свима који су допринели озваничењу пријатељских веза између два града.

– Поносан сам што сам био три пута у Иванову са делегацијом и што сам био први међу једнакима. Захаваљујем се и тој делегацији која ме је пратила три пута до, сада могу већ рећи, нашег Иванова. Политички неистомишљеници су оспоравали наше одласке у Иваново, али смо данашњим потписивањем демантовали све њихове тврдње. Заваљујем се и председнику општине који је дао сагласност да делегације оду у Ивановску област. И без овога папира када одем у Иваново ја већ имам осећај као да сам у Младеновцу, а сигуран сам да тај осећај има и КУД из Влашке који су освојили прво место у Иванову. Верујем да ће многи наши суграђани у наредном периоду имати прилику да виде Иваново. Хвала вам и желим делегацији из Иванова пријатан боравак наредних дана у Младеновцу – рекао је Чокић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.