logo

Актуелности

Они то заслужују

Осморо наши суграђана биће запослено на одређено време као геронтодомаћице и геронтодомаћини у оквиру пројекта "Они то заслужују" који највећим делом донира Европска унија уз учешће Градске општине Младеновац. Потписивање уговора одржано је јуче у Свечаној сали "др Елси Инглис".

Запошљавање је део пројекта финансираног од ЕУ, где је носилац пројекта Општина Младеновац, а партнери на пројекту су АСБ и Иницијатива за развој и сарадњу.

Вредност поројекта је 141.806,80 евра од чега је 126.208,05 евра донација Европске уније, а 15.598,75 евра Градске општине Младеновац.

Геронтодомаћице и Геронтодомаћини ће пружати услугу помоћи у кући за 94 корисника, углавном старијим особама и особама са инвалидитетом.

Укупан број геронтодомаћица/ина који су запослени на пројекту је 8, а седморо њих је прошло обуку док троје имају статус интерно расељених лица.

Драгана Лукач - Зечевић, члан Општинског већа за управу и образовање, представила је пројекат и госте који су присутвовали потписивању уговора.

Бранислав Јовановић, председник градске општине Младеновац, рекао је да овај догађај представља мали почетак нечега што ће тек у будућности добити на свом значају.

– Верујем да ће у наредним годинама оваквих пројеката бити све више и више јер је незапосленост највећи проблем у целој Србији.

Иван Марин, директор за Србију немачке невладине организације (АСБ), Arbeiter-Samariter-Bund (Удружење самарићанских радника), истакао је да специфичност овог пројекта лежи у новопронађеној синергији између помоћи избеглим и интерно расељеним лицима и укључивања домаћег становништва.

– Ми радимо на томе да интегришемо друштво. Не само да пружамо социјалну помоћ, него да покушамо људе да запошљавамо. Учинићемо све да задржимо ова радна места која смо данас створили – рекао је Марин.

Зорица Павловић, директорка Центра за социјални рад - Младеновац, рекла је да овај пример партнерства представља вишеструку корист за више социјално угрожених група.

– Иако пружамо услугу помоћи у кући већ преко двадесет година, ово је подршака нама као организацији јер не можемо да одговоримо на све захтеве. Имамо недостатак у кадровима, и већ неколико година уназад имамо листу чекања од 60 до 90 корисника. Ипак ћу рећи да су корисници социјалне заштите на нивоу четвртине укупне популације. То конкретно за нашу општину значи да кроз нашу евиденцију годишње прође од 1.000 до 1.200 корисника.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.