logo

Актуелности

Неизвестност у Врбици

Мештани Мале Врбице и Кораћице наставили су данас сталну блокаду пута ка војној касарни у коју би према њиховим сазнањима требало да се сместе азиланти из Бање Ковиљаче.

Близу 200 мештана два суседна села, Мале Врбице и Кораћице, наставили су данас дежурства на два пункта где су механизацијом блокирали прилазе касарни "Мала Врбица". На барикадама, као и испред касарне, данас пре подне је било мирно, али мештани кажу да су одлучни да спрече смештај азиланата у некадашњу касарну Војске Србије "Мала Врбица".

Иако је Иван Гергинов, помоћник комесара за прихват, збрињавање, повратак и интеграцију избеглица, у изјави за "Блиц" рекао да "не види разлог због којег грађани протестују, јер није одлучено да се азиланти пребаце у ову касарну", мештани Мале Врбице су одлучни да остану на барикадама док читава прича око пресељења не добије епилог.

– Нама азиланти не сметају и ми немамо проблем са расизмом и бојом коже. Међутим, ми се не слажемо са другом одлуком војних власти који су уступили ове објекте Комесаријату за избеглице, односно примопредају који су хтели да изврше пре три дана. Овде живи 260 људи и три километара је од центра града тако да су грађани уплашени за своју будућност. Измениће се потпуно демографска слика овог краја ако на 260 житеља овог места дође 2.000 азиланата. Људи су уплашени за своју безбедност и сами знате да нам из Ковиљаче сваког дана стижу врло лоше вести. Сматрамо да ти људи треба да траже решење на ободима наше државе, односно пограничним зонама, као што се то ради у другим државама. Сматрамо да ова локација апсолутно не одговара тој намени – рекао је Душан Ивановић, представник грађана на барикадама.

Иначе, Скупштина градске општине Младеновац, на седници одржаној 25. априла усвојила је, на предлог одборника Николе Јаношевића, закључак којим се "Скупштина градске општине Младеновац противи отварању колективног центра за азиланте на територији градске општине Младеновац"

– Данас сам овде да дам подршку нашим суграђанима који су направили барикаде ради спречавања премештања азиланата из Бање Ковиљаче. Скупштина градске општине Младеновац је донела одлуку да нисмо ради да се азиланти доселе на наше просторе. Ово није нека неуобичајна одлука, јер би свака средина, град и место реаговали на исти начин као и ми. Званичницима општине Младеновац нико се није обраћао, нити обавестио, испред Комесаријата за избеглице да има било какве намере за пресељење. Ми знамо из медија да због протеста у Ковиљачи азиланти треба да се негде преселе. Такође, постоје сазнања наших мештана да они треба овде да се сместе. Значи, постоје неке посредне чињенице које указују да је ово место изабрано за ту намену – рекао је др Добрица Недељковић, помоћник председника општине.

На питање како види решење ове ситуације, Недељковић каже :

– Наравно да ти људи морају бити негде смештени, али мисли да је намера да се изабере место у срцу Шумадије, у близини насељеног места лоше. Сигурно да постоје срећнија и боља решења за те људе. Они се у свом транзиту откривају у пограничним пределима, зато је по мени логичније да се у пограничним пределима и праве смештајни центри као што постоји у близини Суботици. Сигурно ово није решење и не знам зашто увек нас изаберу, и за расељење породица испод београдске "Газеле" и у овом случају. У свакој средини ће се овако нешто поновити, на помен или сазнање, да се азиланти појављују на неком другом месту, верујте да ће иста реакција ће бити као и овде – рекао је Недељковић.

Како мештани кажу, добили су подршку од представника општине Младеновац, јер их је од првог дана подржао и заменик председника општине, Дејан Чокић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.