logo

Актуелности

Свечано отварање трга у Ковачевцу

Поводом прославе Дана општине Младeновац у Ковачевцу је синоћ свечано отворен обновљени Трг Љубомира Ивановића Геџе у центру села.

Градска општина Младеновац је финасирала и уз помоћ Дирекције за изградњу и планирање Младеновац реализовала реконструкцију трга који носи име Љубомира Ивановића Геџе, најуспешнијег спортисте Ковачевца, рвача и тренера репрезентације Југославије. Трг је поплочан, урађена је расвета, постављена тепих трава, нове клупе и расвета.

На тргу је постављена биста Љубомира Ивановића Геџе, рад ливинице "Јеремић" као и спомен плоча Ковачевчанима убијеним или несталим у току и после Другог светског рата и војницима погинулим од 1991 до 2000. године.

Пред више од 500 мештана и гостију трг су свечано отворили Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац и Борислав Стефановић, народни посланик и Шеф посленичке групе Демократске странке у Народној Скупштини.

На споменик мештанима Ковачевца страдалим у Првом светском рату венац је положио одборник у Скупштини општине Младеновац, и бивиши председник општине Предраг Чокић, док је на обновљени споменик палим жртвама против фашизма венац положила општинска делегација СУБНОР-а.

У част великог спортисте, градска оптшина Младеновац је на тргу поставила спомен бисту Љубомира Ивановића Геџе која је израђена у ливници "Јеремић". Бисту су свечано открили Дејан Чокић и Борислав Стефановић. О лику и делу прослављеног спортисте говорио је публисциста Милосав Б. Влајић.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, реко је да у времену у којем живимо врло тешко наћи тренутке којима можемо да будемо задовољни.

– Као председник општине и као Ковачевчанин поносан сам што смо данас на откривању бисте и трга на који могу да буду поноси сви Ковачевчани али и цео Младеновац.

Трг је посвећен нашем Љубомиру Ивановићу Геџи, који је највеће спортско име у нашој општини. Човеку који је на врхунцу своје славе увек и са поносом причао да је из села Ковачевца, из Младеновца и да је из Србије. То је оно на чему му морамо бити захвални, нарочито ми Ковачевчани.

Као председнику општине, циљ ми је да у сваком селу уредимо трг. Да тај трг могу да посећују мештани и да на њему буде облележје истакнутих појединаца из села. Верујем да ћу у наредне три године урадити још седам, осам тргова у селима општине Младеновац. Овај трг је од данас наше огледало. Зато морамо да га чувамо и одржавмо јер ће кроз то људи да нас препознају и оцењују.

Пре само годину дана овде смо прославили победу на изборима. Ви сте ми дали ту победу и то зато што ме је отац учио да волим своје село. Тако исто, ту љубав преносим и на мог сина Петра, и ћерке Катарину и Љубицу – рекао је Чокић.

Борислав Стефановић, народни посланик, истакао је да му је част и привилегија да буде на отварању обновљеног трга.

– Велико ми је задовољство, част и привилегија да сам данас овде и да сам од вашег сјајног председника општине позван да учествујем у нечему од оваквог значаја за ваше место. Мислим да сви треба да истакнемо жељу да буде што више оваквих догађаја где ћемо даље улепшавати простор у којем живимо, у једној лепшој и бољој Србији са више посла. То је оно што морамо сви радити у данима који долазе. Мени је драго да је овде у Ковачевцу та битка и тај пут почео кроз огледало које можете видети у вашем прелепом тргу.

То је трг који као ниска бисера спаја вашу прошлост и будућност. Мислим да је јако важно што је трг данас отворила Николина Гавриловић, девојчица из вашег места која је показала да сви ови бесмртници чији споменици стоје овде не значе ништа без наше будућности и наше деце. Зато ће овај трг бити право место за будућност вашег села и Младеновца, али и целе Србије – рекао је Стефановић.

Манифестација је завршена приредбом КУД-а "Војвода Јанко Катић" на суседном платоу.

 

 

 

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.