logo

Актуелности

Обележен Дан општине Младеновац – 120 година града

Свечаном академијом и доделом јавних признања јуче је обележен Дан општине Младеновац. Пре 120 године, 2. августа 1893. године, указом Краља Александра Обреновића, Младеновац је проглашен за варошицу.

Прославу Дана општине својим присуством увеличали су Масафуми Куроки, амбасадор Јапана, делегација из побратимске словеначке општине Горња Радгона, представници општина Савски Венац, Топола, Смедеревска Паланка, Сурчин, Раковица, представници града Београда, директори младеновачких фирми и остале заванице.

Током програма Свечане академије представљени су кључни догађаји који су економски и културно обликовали историју нашег града, а све је пропраћено фотографијама из прошлости и садашњости Младеновца. Причу су музичким програмом испратили „Дуо модерато“.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, доделио је овогодишњим добитницима јавна признања, а на основу одлуке Скупштине градске општине Младеновац.

Плакета градске општине Младеновац, додељена је Зорану Нинковићу, раднику Управе градске општине Младеновац. Плакета је додељена за успешно извршавање радних задатака и обавеза, посвећеност и преданост послу. Постоје људи, обични „невидљиви“ људи, који поштено, искрено и савесно раде своје посао не очекујући никакву награду. У друштву заснованом на искривљеним вредностима овакви људи и њихов рад пролазе незапажено. Утолико је значајнија и симболички вреднија овогодишња иницијатива председника општине Младеновац да нашем колеги Зорану Нинковић, који годинама ради на пословима копирања, буде додељена Плакета градске општине Младеновац. Честитамо Зоране !

Плакета је уручена и професорки докторки Милици Лазовић, директорки Института за рехабилитацију „Селтерс“ за допринос и настојања да се овој установи врати некадашњи углед и тако Младеновац постане бањско и туристичко место.

 

На иницијативу председника општине, Плакетом је награђен и Огњен Добрић, млади кошаркаш из Младеновца, члан националног тима Србије који је ове године освојио сребрно медаљу на Светском кошаркашком првенству за јуниоре.

Плакета градске општине Младеновац додељена је и Предрагу Чокићу, првом демократски изабраном председнику општине Младеновац и носиоцу највишег одличја Епархије Шумадијске, ордена Св. Симеона Мироточивог, као и за вишегодишње несебично доброчинство према Српској Православној Цркви.

Захвалницу градске општине Младеновац добили су донатори и иницијатори израде и постављања бисте песника Милорада Петровића Сељанчице у градском парку у Младеновцу и то Драган Папић, Младен Кременовић, Иван Радовановић, Драгана Вараклић, Гојко Роглић, Александар Јанковић, Драган Благојевић, Милун Ђорђевић и Миољуб Узелац.

Повељу градске општине Младеновац из области социјалне и дечије заштите ове године добила је Зорица Павловић, директорка Центра за социјални рад у Младеновцу. Корисници и запослени у Центру за социјални рад знају да су за Зорицу Павловић социјални рад и социјална политика мисија, а не занимање. На свим пословима које је до сада обављала главне карактеристике су јој биле одлучност, знање, саосећање и везаност за Младеновац.

Повеља градске општине Младеновац за област екологије уручена је  групи младих уметника која је осликала мурале у Младеновцу. Стефан Перовић, Стефан Радишић, Кристина Петровић, Марија Миленковић, Дина Јовановић, Ања Јовановић, Мирјана Црногорац, Никола Радивојевић, Милан Весић, Невена Црногорац, Јелена Црногорац, Ива Укић, Новак Ђукић, Урош Живановић, Лука Рабреновић, Лола Васковић, Богдан Карадаревић, Тања Василић, Јелена Животић, Петар Јовановић, Невена Јанићијевић, Ирина Станојевић, Невена Вујић, Андреја Андрејић, Катарина Стојић, Зорка Црногорац и Драгомир Марковић пројектовали су у 312 квадрата мурала који се налазе на више места у граду, фасада Спортског центра, фасаде у Атријуму фонтане, жардињере испред Центра за културу, школа у Влашком Пољу.

Владан Младеновић, пољопривредник из Дубоне, добитник је Повеља градске општине Младеновац за пољопривреду. Владан Младеновић, као успешан млади пољопривредник, на укупно 18 хектара бави се гајењем воћа, од чега су најзаступњеније културе јабуке, брескве, шљиве, кајсије, трешње, винове лозе. Квалитет воћа које се производи из примену савремених принципа производње и агротехничких мера отворио је пут ка тржишту Младеновца, Београда, Умчара, Гроцке, Смедерева

Повеља градске општине Младеновац за област спорта уручена је Планинарском клубу "Гребен" који је у току претходне године организовао преко 50 самосталних планинарских акција у земљи и иностранству и учествовао у две међународне експедиције.

Повеља градске општине Младеновац за област здравствене заштите додељена је др Зорану Радосављевићу, директору Специјалне болнице за интерне болести у Младеновцу који је је унапредио ниво здравствене заштите пацијената који се лече у овој здравственој установи.

Повеља градске општине Младеновац за област новинарства и публицистике додељена је Славомиру Војиновићу, новинару и публицисти који већ више деценија активно пише и објављује значајна публицистичка дела којима афирмише средину у којој је рођен и у којој од рођења живи и ради.

 

 

 

 

 

Повеља градске општине Младеновац за област културе добио је сликар, иконописац, конзерватор и рестауратор Владимир Манић који је кроз изложбе у галеријама Шведске, Италије, Француске, Немачке и Америке специфичним уметничким изразом представио је и промовисао пејзаже и културну баштину свога роднога Младеновца, а као председник Савета Ликовне колоније, омогућио је да Младеновцу остану бројна вредна уметничка дела. Повељу је примила супруга нашег прерано преминулог
суграђанина Ана Манић.

 

 

 

 

 

 

 

Мали грб градске општине Младеновац ове године добио је Марко Антић, члан Карате клуба "Младеновац" и носилац црног појаса 1. дан у току претходне године остварио је изузетне резултате који су му омогућили да постане заслужни спортиста и носилац највишег спортског признања по категоризацији Спортског савеза Србије. Неки од резултата су треће место на Првенству света за сениоре у категорији до 60 кг, треће место на Првенству Медитерана за сениоре у категорији до 60 кг, шампион Балкана за сениоре у категорији до 60 кг. Ово су до сада најбољи резултати које је остварио Карате клуб "Младеновац".

 

 

Грб градске општине Младеновац, највеће општинско јавно признање, уручено је др Владиславу Вукомановићу, заменику директора Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије "др Вукан Чупић" у Београду.

– Чини ми се да моје досадашње искуство није толико, да би пошто вам се обратим, био сигуран и спокојан у срцу и души да сам на прави начин, како осећам, изразио велику захвалност за почаст коју сте ми доделили. Нисам очекивао ово признање. У нашој струци веома је тешко заслужити право признање јер бринути о људима, лечити болесне, је божија привилегија. То је похвала сама по себи и она не иска сама по себи и по сваку цену јавно признање. Зато бих био још задовољнији да је овај велики грб уручен не само мени као лекару, већ мени као Младеновчанину коме је овај град урастао у сваки тренутак одрастања и сазревања и кога волим као што се воле родитељи и деца. Међутим, диван је осећај добити овај грб јер мало шта толико вреди као добар глас од суграђана – рекао је Вукомановић.

Звање Почасни грађанин градске општине Младеновац ове године уручено је Антону Кампушу, жупану општине Горња Радгона у Републици Словенији, за изузетан допринос унапређењу пријатељских односа, привредне и културне сарадње између Младеновца и Горње Радгоне.

Захваљујући на урученом високом признању, Кампуш је истакао да су врата мештана Горње Радгоне увек отворена за све Младеновчане.

– Доносим вам лепе поздраве из побратимске Горње Радгоне. Велика ми је част преузети ово признање и велика обвеза свих нас који 40 година гајимо обо побратимљење. За то се свима захваљујем, свима у Младеновцу и у Горњој Радгони. Пуно сам весео када дођу ваше делегације у Горњу Радгону, омладина, деца из вртића, Гимназије, уметничка друштва и представници општине. Када причамо о темамама које се тичу заједничке будућности. Током свих 40 година остали смо прави пријатељи и побратими, без обзира на политику, и томе се искрено радујем. Надам се да ће будуће генерације гајити ово дивно пријатељство – рекао је Кампуш.

Након доделе Јавних признања градске општине Младеновац, присутнима се обратио и Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац. Чокић је добитницима јавних признања и свим Младеновчанима честитао Дан општине.

– Пре 120 година Младеновац је проглашен за варошицу. Знамо да то није много јер у Србији има пуно старијих градова. Па ипак у ових наших 120 година историје много је стало и  сигурно је да немамо чега да се стидимо.
Увек смо делили судбину Србије.

 

Младеновчани су страдали у ратовима, град је рушен и обнављан, људи су одавде одлазили и враћали се. Стваране су фабрике које су запошљавале хиљаде људи. Младеновац је некада живео пуним плућима.

Ја имам 37 година и знам да је за младог човека мало чудно да се са носталгијом сећа прошлости. Ипак довољно сам и стар да памтим време кад је ово био срећан град. Драги Младеновчани, знам да су јубилеји и рођендани увек прилика за славље и радост.

Да ли сте ви данас задовољни и срећни ? Ја нисам. Нисам, јер сваки дан виђам људе, понижене и сломљене. Људе без посла и без наде, а најтеже ми је када не могу да им помогнем.

Пре нешто више од годину дана, са својим сарадницима, прихватио сам се овог посла у искреној намери и жељи да живот у нашем граду учиним лепшим. Волео бих да кажем да смо почели од нуле, али нажалост, испоставило се да смо кренули далеко испод нуле. Не тражим оправдање. Нећу данас никога да кривим за грешке јер грешке и сам правим, хоћу само да кажем каква је реалност. Реалност је да је општина оптерећена кредитима, да су јавна предузећа у тешкој ситуацији и да је много људи без посла.

Синоћ је наша млада репрезентација постала првак Европе.

Показали смо да можемо да будемо најбољи. Зашто ово помињем ? Зато што бих волео да смо као Младеновчани макар у неким стварима јединствени као што су то синоћ били наши млади фудбалери. Момци који су победили без обзира на противника, без обзира на лажну химну и ситна подметања. На жалост, морам да кажем да је опозиција гласала против кандидата за јавна признања. Они су ти који су певали погрешну химну, а ми играмо нашу утакмицу и даље.

Упркос свим нашим слабостима и свим проблемима, због наше деце немамо права на песимизам. Овај град заслужује безбедан и нормалан живот. Ови људи заслужују да им се врати изгубљено достојанство. То је мој посао, мој терет , то је моја борба.
Једино обећање које ћете данас добити од мене је да никада нећу одустати од борбе да наш град поврати свој стари сјај. Хвала вам и живели ! – рекао је Чокић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.