logo

Актуелности

Саопштење за јавност председника Градске општине Младеновац

 

Сматрам да је моја дужност да обавестим грађане Младеновца о томе шта се заправо догодило 12. јуна 2015. године, када је одржана седница Скупштине Градске општине Младеновац на којој је изгласано моје разрешење са места председника Градске општине Младеновац. Увек сам говорио да ме може сменити само 28 одборника, и то је принцип демократске већине који ћу увек поштовати. Међутим, оно што је такође потребно је да буду испоштовани сви закони, прописи и процедуре који гарантују владавину права и поштовање свих тих демократских принципа којима, надам се, сви тежимо.

Заказивање седнице Скупштине се врши на основу прецизно прописаних правила о начину сазивања, роковима и обавештавању одборника и других Пословником предвиђених лица и медија. Јасно је правило да се приликом сазивања РЕДОВНЕ седнице Скупштине (што је ова од 12. јуна била) материјал за седницу мора доставити одборницима најкасније 7 дана пре седнице. Проблем је у томе што не само да 27 одборника није позвано писаним путем уз доставу материјала, него нису чак ни телефоном обавештени да је Седница заказана и то за 16 часова, само сат времена након што је група од 19 одборника поднела захтев председнику Скупштине!

Тако сазвана седница је почела тек око пола 6 поподне, до тог тренутка није постојао ни кворум за исту, а председник Скупштине није нашао за сходно ни да пружи обавештење зашто се почетак седнице пролонгира тако дуго, што никада до сад није била пракса.

Када су напокон сачекали двадесетосмог одборника, отпочели су са процедуром за моје разрешење а да ја нисам био присутан, што цела младеновачка јавност зна. Био сам на годишњем одмору са породицом а у тренутку одржавања те експресне седнице сам се налазио у посети Светој Гори и био сам у сваком смислу физички спречен да присуствујем седници на којој се гласа о мојој смени, без прилике и могућности да учествујем у расправи. То је, пре свих, знао мој заменик Милош Стојановић - Славуј, чија је дужност била да води општину током мог одсуства, а како је он ту дужност схватио видели сте и сами. О самом току гласања не бих трошио речи јер су Младеновчани имали прилику да виде и сами, с обзиром да су организатори те смене лично фотографисали цео ток гласања и окачили слике на друштвене мреже. На сликама се види како је ''испоштовано'', по закону обавезно, тајно гласање. Тако што одборнике надгледају и контролишу чак и лица која нису одборници у скупштини општине већ су функционери странака и запослени у кабинету Градоначелника!

Све информације које имам указују на то да су активисти и функционери Српске напредне странке и Демократске странке Србије данима вршили прогон одборника, позивали их телефоном и претили и уцењивали а некима су чак долазили на кућне адресе и радна места! Већ је јавности познат и случај одборнице Драгице Радојевић, коју су уз полицијску пратњу буквално спровели до зграде општине и приморали је да гласа за смену, претећи јој отказима које ће добити и она и њена ћерка уколико их не послуша.

Колико је та група немоћна, указује и то да нису били у стању да се договоре између себе кога да изаберу за новог председника тако да радије чекају да истекне месец дана и да Београд распусти Скупштину и уведе принудну управу у Градску општину Младеновац! Без икаквог разлога и потребе, Младеновчани губе своју легитимно и легално изабрану Скупштину и председника и своде се на "протекторат" којим управља неко из Београда, да не кажем фамозни помоћник шефа кабинета Градоначелника - Задар. Једино за шта је та група била способна је да по обављеном послу честита себи и почасти се у ресторану ''Романса'' о трошку општине, где је Милош Стојановић - Славуј у својству заменика председника општине потписао рачун који је такође освануо на Фејсбуку!

Заиста се надам да ће одборници схватити озбиљност ситуације већ на наредној Седници, да неће дозволити да наша општина буде прокажена као неспособна да функционише самостално преко својих легално изабраних органа и да неће пустити да нам се на мала врата увуче неки исто тако мали бирократа из Београда чији је једини интерес да у Младеновцу командује по сопственом нахођењу.

Председник Градске општине Младеновац
Дејан Чокић
  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.