logo

Актуелности

Јефтинији превоз до Београда

 

Представници града Београда најавили су нови модел градског превоза који ће ступити на снагу од 1. октобра. Новим тарифним системом предвиђено је смањене цене превоза до 45 одсто за путнике из приградских општина.

Градоначелник Београда Синиша Мали представио је нови модел унапређења система градског превоза, који ће бити ефикаснији, оптималнији и јефтинији. Јавности је представљен нови модел тарифног система, као и нова мрежа линија градског превоза. Мали је истакао да ће нови тарифни систем бити у примени од 1. октобра ове године, а нова мрежа линија од 1. јануара 2016. године.

– Тарифни систем подразумева поделу на четири зоне, по узору на велике светске градове и смањење цена превоза, нарочито за грађане из приградских делова града. Систем ће бити праведнији за све грађане, а цене карата ће за 80 процената грађана који се возе приградским саобраћајем бити ниже, и то до 45 процената. Такође, биће могуће плаћање карте мобилним телефоном и бесконтактним картицама. То Београд сврстава међу пет градова у Европи који примењују ту технологију – истакао је градоначелник, напоменувши да ће се све новине наћи на сајту Дирекције за јавни превоз. Он је додао да ће грађани моћи да погледају нову мрежу линија и дају своје предлоге и коментаре.

Директор Дирекције за јавни превоз Угљеша Митровић представио је новине у тарифном систему јавног градског превоза и подсетио да је затечено стање у превозу било лоше, да су нејасне границе зона, нејасна и неразумљива ценовна политика, да је мали број путника плаћао карту и да су стајалишта веома запуштена.

Према његовим речима, нови тарифни систем ће бити подељен на зоне по узору на организацију превоза у већим европским градовима. Прва зона је ужа зона града, друга је шире градско подручје, трећа зона је Барајево, део Гроцке, Обреновац и Сопот, а четврта Младеновац и Лазаревац.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да ће новим тарифним системом бити укинут дискриминаторски однос према приградским општинама.

- Нема више јавног превоза грађана првог и другог реда и сви ће плаћати цену карте према месту у коме живе. Цена ће бити драстично смањена и то до 40 одсто у односу на садашњу, што је добро и праведно јер су досадашње цене за суграђане биле неоправдано високе. Верујем да ћемо на тај начин дaти допринос да грађани Обреновца и приградских општина имају нормалан саобраћај по пристојној цени, а не да плаћају дупло више него грађани који живе у центру Београда. У јулу ће бити усвојене и измене Закона о главном граду, на основу чега ће бити израђен и нови статут Београда, који ће омогућити да град буде подељен на градску и приградску зону. Уследиће и децентрализација самих општина, у оквиру којих ће одређени послови прећи у надлежност месних канцеларија – истакао је Весић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.