logo

Актуелности

Београд за системско решавање проблема паса луталица

 

Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је да Град Београд започиње са системским решавањем поблема паса луталица. Ово, између осталог, подразумева изградњу "Парка за псе" и гробља за кућне љубимце.

Мали је изјавио да ће пројекат "Парк за псе" бити остварен током следеће године на земљишту површине 25 хектара које је град добио на управљање од предузећа "Србијашуме".

– Парк ће бити ограђен и у њему ће пси имате обезбеђене све услове, од хране до медицинске неге. Садашња ситуација је неприхватљива, јер се пси луталице само чипују и враћају на улице због чега је Град Београд подржао план Зоо хигијене – Секретаријата за привреду о прављењу парка који ће бити урађен по свим стандардима. Тиме ће се значајно смањити број паса луталица на улицама Београда, као и број уједа на грађане, а за које Град Београд плаћа милионске одштетне захтеве – рекао је Мали.

Други велики пројекат је, према његовим речима, гробље за кућне љубимце. Београд  је једина метропола у овом делу Европе која нема адекватно место за сахрањивање кућних љубимаца, којих у нашем граду има око 200.000 регистрованих. Он је најавио да ће то гробље бити смештено на Бежанијској коси, као и да очекује да ће и тај пројекат бити реализован током наредне године.

Иначе, за послове сакупљања паса луталица на територији Града Београда, па и у Младеновцу, задужена је Служба комуналне зоохигијене која ради у оквиру Ветеринарске установе "Ветерина Београд". У овом тренутку "Ветерина Београд" обавља уговорене послове зоохигијене на територији свих 17 градских општина, што подразумева хватање напуштених животиња на хуман начин у складу с новом политиком "без убијања".

Збрињавање се обавља у објектима Прихватилишта (карантина) у Овчи и новоизграђеном Центру за стерилизацију са прихватилиштем за псе у Раковици. Ухваћене животиње подвргавају се ветеринарском прегледу и тријажи, стерилизацији и постоперативном третману, затим здравственом третману и на крају одвајању јединки на оне које се удомљавају и оне које се не могу збринути на други начин, те еутаназији неизлечиво болесних и престарелих јединки.

 

Диспечерски центар
тел. 3293-099

Савремени диспечерски центар налази се у згради дирекције "Ветерине Београд", где се примају позиви грађана и правних лица. Свака пријава уноси се у протокол са следећим подацима: датум, време позива, проблем и ко пријављује. Пријава се прослеђује у што краћем року екипама на терену како би интервенција била брза и ефикасна. Ветеринарска установа "Ветерина Београд" располаже са седам теренских возила за интервенције, што је недовољно ако се узме у обзир да обавља послове зоохигијене на територији свих београдских општина. Ипак, уз велико ангажовање  запослених, ефикасну и добру организацију установа успева да буде сервис грађана Београда – наводи се на заваничној Интернет презентацији Града Београда.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.