logo

Актуелности

Отворена Спомен соба Љубомира Ивановића Геџе

 

 

Спомен соба посвећена Љубомиру Ивановићу Геџи свечано је отворена 10. фебруара у Дому културе у Ковачевцу, родном месту нашег легендарног рвачког тренера.

Кроз поставку документа, медаља, фотографије и јединствених предмета из породичне колекције у Спомен соби је приказан животни и спортски пут легенде рвачког спорта, од рођења и школовања у Ковачевцу па до највећих светских такмичења на којима је Геџа предводио репрезентацију Југославије.

Спомен собу су свечано отворили Владан Глишић, председник Привременог органа градске општине Младеновац и Рајко Балтић, директор Рвачког клуба "Партизан", који је организатор предстојећег јубиларног 30. Међународног турнира у рвању грчко-римским стилом за сениоре "Љубомир Ивановић Геџа" који се одржава од 12. до 14. фебруара у Београду у СЦ "Шумице".

На пријему у градској општини Младеновац, чланови Привременог органа градске општине Младеновац, угостили су чланове организационог одбора Међународног турнира у рвању грчко-римским стилом за сениоре "Љубомир Ивановић Геџа" као и родбину и пријатеље нашег прослављеног спортисте.

Градска општина Младеновац годинама уназад један је од традиционалних покровитеља међународног турнира који носи име Љубомир Ивановић Геџа, нашег суграђанина, великог спортисте и атлете који је као такмичар и тренер оставио неизбрисиве трагове у историји рвања. 

Како је рекао Рајко Балтић, директор турнира, ово је једна од најстаријих спортских манифестација које има држава Србија. Балтић се захвалио градској општини Младеновац на дугогодишњем спонзорству турнира. 

–  Овај турнир је увек имао поштовање и подршку Министарства спорта, града Београда и општине Младеновац којој се посебно захваљујем. Љубомир Ивановић Геџа, чије име турнир носи, свакако је један од најзаслужнијих грађана Младеновца јер је као тренер сигурно један од најтрофејнијих тренера Европе. То је биланс којим ретко који тренер може да се похвали. Он је сврстао рвање у наш најтрофејнији спорт.

Име Љубомира Ивановића Геџе знају људи, не само из спорта, већ из свих сфера живота, што треба да буде на част свима нама и додатни мотив да наставимо са овим послом – рекао је Балтић.

Након пријема, гости и домаћини положили су венце на гроб Љубомира Ивановића Геџе у Ковачевцу, бисту испред Спортског центра и спомен бисту на Тргу у Ковачевцу. 
Поводом отварања Спомен собе, организована је Свечана Академију у Дому културе у Ковачевцу на којој је учествовао КУД " Љубомир Ивановић Геџа" и ђачки Хора основне школе "Живомир Савковић". 

Пред пуном салом Дома културе, присутнима се обратио Владан Глишић, председник Привремног органа градске општине Младеновац, који се захвалио Рајку Балтићу и људима из Рвачког клуба "Партизан" захваљујући чијем труду и ентузијазму последњих година опстаје Међународни турнир у рвању "Љубомир Ивановића Геџа". 

– Градска општина Младеновац ће наставити да помаже организацију турнира, а од ове године смо ово такмичење уврстили у спортске манифестације које имају посебан значај за нашу општину. 

Велике атлете остављају неизбрисиве трагове у историји спорта, а Љубомир Ивановић Геџа је поставио темеље српског рвања и учинио да ова древна олимпијска борилачка вештина буде уједно и наш најтрофејнији спорт. Геџа је био најбољи представник Србије, Шумадије и Ковачевца и ово је пример младим генерацијама да они који су чинили добро за своју земљу и свој народ никада не смеју бити заборављени.  

Кад је Геџа ступио на место државног селектора није му било лако. Ипак, знао је да окупи праве таленте у репрезентацију. Као педагог и тренер, знао је како да направи добре рваче јер им је давао слободу у развоју. Умео је да види и препозна код рвача збир моралних и физичких вредности и да извуче најбоље од сваког појединца.

Велика ми је жеља да у наредним годинама заједничким напором вратимо стари сјај једном, како многи кажу, малом појединачном спорту − рвању. Међутим, овај мали спорт Србији је донео највећи број трофеја и створио неке од највећих великана који су деценијама уназад бранили понос своје земље на међународним такмичењима. 

То је један мирољубив и племенит спорт који треба неговати у Младеновцу, нарочито у данашње време када су се вредности фер плеја и толеранције изгубиле не само у спорту, него и у политици, разговору и у животу уопште. Рвање је спорт који учи децу да поштују једни друге и да противнику на струњачи после меча пруже руку без обзира да ли су победили или не.    

Времена су таква каква јесу, али се надам да ћемо у будућности моћи да вратимо Геџин турнир у Младеновац јер верујем да би то била његова највећа жеља – рекао је Глишић.

 

************************************************************************

30. Међународни рвачки турнир Љубомир Ивановић Геџа одржаће се у суботу, 13. фебруара 2016. године, у Београду, у организацији Рвачког клуба Партизан, Рвачког Савеза Београда и Рвачког Савеза Србије, а под покровитељством Града Београда - Секретаријат за спорт и омладину и градске општине Младеновац

Рвачки турнир Љубомир Ивановиц Геџа представља један од најстаријих и најпрестижнијих турнира у рвачком свету, и одржава се у спомен на великог тренера и рвачког радника Љубомира Ивановића – Геџе, који заузима посебно место као један од најуспешнијих тренера и селектора, са огромним угледом у свету.

Овогодишњи рвачки турнир Љубомир Ивановић Геџа, на коме се очекује учешће  око 100 рвача из 15 земаља, одржаће се у хали спортског центра Шумице (ул. Устаничка 125/1) у Београду, са почетком у 09:30 часова.

Програмом рвачког турнира Љубомир Ивановић Геџа предвиђена су такмичења грчко-римским стилом, у шест олимпијских категорија. Такође, програмом манифестације, елиминационе борбе предвиђене су од 09:30 часова, свечано отварање турнира предвиђено је за 17:00 часова, док је одржавање финалних борби предвиђено у периоду од 18:00 до 20:00  часова.

За најуспешније такмичаре рвачког турнира Љубомир Ивановић Геџа предвиђене су награде у виду трофеја и новчаних награда.

Програм такмичења:

08:30 - 09:00 - Припреме за такмичење

09:30 - 13:00 - Елиминационе борбе

13:30 - 15:00 - Пауза 

15:00 - 17:00 - Репасаж

17:00 - 18:00 - Церемонија свечаног отварања

18:00  20:00 - Мечеви за 1 и 3 место

20:00 - 20:30 - Прес конференција

*********************************************

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.