logo

Актуелности

Посета засаду боровнице у Влашкој

 

Представници Министарства пољопривреде и Привременог органа градске оптшине Младеновац обишли су газдинство породице Јованчевић у Влашкој која се од 2014. године бави узгојем боровнице.

Упркос неповерењу околине, неизвесности инвестиције и великом улагању, Драган Јованчевић из Влашке, одлучио се 2014. године да на преко 50 ари посади америчку боровницу. Засаде под пластеником и противградном мрежом обрађује са синовима и ове године очекују прве приносе и зараду. Како каже, улагању су била око 50.000 евра по хектару, а обезбеђен је откуп на иностраном тржишту где се цена килограма креће око 4,5 евра. Боровница је дуговечна биљка и њена експлоатација траје од 20 па до преко 50 година. Америчка боровница је врло мало заступљена у Србији, а њена производња у свету последњих година премашује 200.000 тона и има тенденцију повећања.

Газдинство породице Јованчевић данас су посетили Драган Мирковић, помоћник министра пољопривреде, Жељко Радошевић, државни секретар у министарству као и чланови Привременог органа градске општине Младеновац.

Помоћник министра Мирковић је похвалио организацију производње у домаћинству Јованчевића.

– Када погледамо како је успешно организовано домаћинство на овако малом простору то заиста улива наду да може да се живи од пољопривреде али се треба добро органиозовти, бити храбар и искористити све подстицаје града Београда и Републике Србије. Боровница код нас стиже када постиже добру цену и када конкуренција још не излази на тржиште, а  овакав засад са системом наводњавања и противградном мрежом сигурно може да донесе профит – рекао је Мирковић.

Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, најавио кредитну линију са изразито повољним кредитима са каматом од 3 одсто. Он је нагласио да се кредити одобравају и исплаћују у динарима и да је период сервисирања кредита 3 године са грејс периодом од годину дана. – Одобраваће се до 5 милиона динара по газдинству, а намена је најшира, од набавке репроматеријала до куповине пољо механизације – каже Радишић.

– Општина ће подржати све иницјативе наших пољопривредника, трудићемо се да им обезбедимо логистику, а то значи сву помоћ приликом вађења комплетне документације приликом конкурисања. Одустали смо од прављења салонских трибина о пољопривреди и желимо да људе из државних институција доведемо на њиве, тамо где се одвија производња како би пољопривредници могли да се информишу из прве руке – рекао је Владан Глишић, председник Привременог органа.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2021.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Информације од јавног значаја: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.