logo

Актуелности

Радови на завршетку улице Браће Баџак

altЗаменик градоначелника Београда, Горан Весић, обишао је данас радове на завршетку последњих 200 метара улице Браће Баџак.

Како је Весић нагласио почела је завршна фаза реконструкције и изградње улице Браће Баџак, саобраћајнице важне за Младеновац јер ће се аутобуски и теретни саобраћај изместити из центра града.

- Град Београд ће у реконструкцију ове улице, када све буде завршено, уложити скоро 220.000.000 динара, значи нешто мање од два милиона евра биће уложено да би се ова улица реконструисала. Радили смо у три фазе. Прво смо радили 2016. године првих 200 метара улице, па затим 600 метара и ово је последњих 200 метара до укључења на државни пут према Смедеревској Паланци. Те три фазе су рађене зато што је морала да се реши имовина и инсталације, пројекат је био стар неколико десетина година, а у међувремену су се промениле околности тако да је све морало да се ради из почетка.

Људи су ми рекли да је овде 60 година обећавана улица и сада смо дошли до тренутка када ће улица бити завршена. Када радимо улицу, ми радимо и потпорне зидове зато што је овде клизиште, радимо уласке у дворишта, радимо измештање комплетне инсталације водовода, канализације и гасовода. Када све буде завршено уградићемо преко 10.000 квадрата коловоза, 1.800 метара водовода, преко 2.000 метара канализације и око 1.100 метара јавног осветљења и сви ће имати тротоаре нарочито због безбедности поред школе.

altОво је пример како је град почео да улаже новац у инфраструктуру приградских општнина. До пре четири године приградске општине су биле запостављене и много се више улагало у центар града. Сада се улаже четири пута више новца у приградске општине и покушавамо да надокнадимо недостајаћу инфраструктуру - рекао је Весић и најавио још неке од пројеката важних за Младеновац.

- Младеновац је специфична средина. За Младеновац је важно што смо као град Београд поново покренули са мртве тачке регионални водовод Макиш-Младеновац и чекамо да 2023. године Младеновац буде повезан на градску воду. Друга ствар која је важна, у оквиру нашег пројекта метроа, подразумева се две линије метроа и четири линије Беовоза, једна од тих линија ће ићи до Младеновца. То значи да ће грађани Младеновца имати везу БГ возом до центра Београда и да ће сваких 10-15 минута имати воз. Људи из Младновца ће бити део Београда и моћи да планирају у сваком тренутку када могу да крену у центар града и да се врате и неће зависити од аутобуског саобраћаја.

Са Владом Србије радимо да се у Младеновцу обнове одређени индустријски капацитети како би људи добили посао. За разлику од других општина у Србији где се сваки дан отвара нека фабрика, Београд је имао проблем што су приградске општине имале исту категорију као центар Београда што значи да ту инвеститори нису добијали субвенције државе, а јасно је да то није исто што и центар Београда.

altСада смо ове приградске општине извукли из те категоризације што значи да ћемо инвеститорима моћи да понудимо субвенције за инвестирање у приградске општине. Наш план је да у наредне четири године свака од приградских општина добије макар једну инвестицију. Као што знате, Обреновац смо решили и тамо више нема незапослених у смислу оних људи који желе да раде, већ су нам потребни запослени из Барајева и Лазаревца који долазе у Обреновац.

На исти начин морамо да решимо и друге приградске општине. Надамо се да ћемо наћи инвеститора за "Керамику" која је спашена од уништавања и тамо се већ одређен број људи вратио на посао. Суштина је да се нађе инвеститор који би наставио производњу и уложио паре и запослио људе. Такође, имамо и "Селетерс" бању која може да буде један од замајаца развоја града и са руководством општине тесно сарађујемо на томе како да решавамо проблеме - нагласио је Весић.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, захвалио се у име грађана Младеновца и становника улице Браће Баџак, заменику градоначелника Горану Весићу, помоћнику градоначелника Александру Марковићу и директору Дирекције за грађевинско земљиште господину Поповићу, што су дошли у Младеновац и дали подршку да се инвестиција заврши.

alt- Надамо се да ћемо у кратком року ову инвестицију привести крају. Трећа фаза је била доста сложена, очекујемо да се све то уради на задовољство станара улице, а онда да добијемо једну лепу саобраћајницу која ће бити обилазница којом ће ићи сав аутобуски и теретни саобраћај. Тиме ћемо улицу која пролази поред ОШ "Свети Сава" доста безбедоносно обезбедити, биће доста лакша за саобраћај и кретање пешака.

Захвалио бих се Дирекцији за грађевинско земљиште зато што смо успели да завршимо све оно што смо планирали. Подсетио бих да је завршено проширење пута код гробља у Рајковцу, затим успели смо да добијемо још један бунар на изворишту Брестовица и да кренемо у још једну инвестицију на радовима за фабрику отпадних вода која је у плану да се ове године ради у Међулужју.

Тиме ћемо заокружити један договор да за ове четири године урадимо три велике инвестиције плус бунар који нам је био неопходан да би побољшали водоснабдевање грађана Младеновца - рекао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.