logo

Актуелности

Општинско веће усвојило предлог Статута Младеновца

Општинско веће усвојило предлог Статута Младеновца

На данашњој Другој ванредној седници Општинско веће је једногласно и без расправе дало позитивно мишљење на предлог Статута градске општине Младеновац, а на основу потписа двадесет општинских одборника као предлагача Статута. Усвојеним предлогом Скупштини општине Младеновац се предлаже да Статут усвоји у предложеном тексту.

Већници су на данашњем дневном реду имали две тачке. Осим поменутог предлога општинског статута, једногласно је утврђен и Предлог одлуке о изменама одлуке о буџету општине Младеновац за 2008. годину.

Буџетске промене настале од последњег ребаланса буџета објаснила је Анђелка Миловановић, начелница Службе за буџет и финансијске послове . Она је нагласила да су се буџетски приходи увећали у периоду од претходног ребаланса до данас са 610.524.425 динара на 656.172.776 динара.


– Дошло је до повећања прихода у класичном и наменском делу. Ово се пре свега односи на повећање накнаде за уређење грађевинског земљишта где је био највећи скок, као и накнаде за коришћење грађевинског земљишта. У приходима класичног дела више од планираног увећани су приходи од камата и од локалних комуналних такси. Целокупни приход је у складу са законом распоређен на економске класификације које су биле недовољне за покривање у овом делу, односно за трошкове који нису били планирани у овом периоду. пре свега за неке кориснке које плаћамо као и за рад саме Општинске управе – рекла је Миловановићева.


Предраг Вулиновић, секретар Скупштине општине Младеновац , рекао je да су Статутом града Београда предвиђени рокови за усвајање општинских статута.


– Наш крајњи рок у којем морамо да усвојимо Статут општине је 18. новембар. Скупштина је именовала Комисију коју су чинили Мирјана Симовић, начелкник Општинске управе, Драгана Лукач, члан Општинског већа и Предраг Вулиновић као секретар општине да израде предлог одлуке.

Задовољан сам што све одборничке групе, осим Српске радикалне странке, имају своје потписнике на предлогу Статута. Очекујем да ће се Скупштине одржати у најкраћем могућем року. У начелном договору са председником општине предложено је да то буде 12. новембра, али седница је заказана када то председник потпише.

Главни разлог је што чекамо још два Плана детаљне регулације који ће бити на наредној седници, јер по усвајању општинског статута усвајање урбанистичких планова прелази на Скупштину града, а ми ћемо само давати мишљење.

Што се тиче самог општинског Статута у односу на досадашњи период највеће разлике су у надлежностима и новим органима. Како све измене морају бити у складу са статутом града јасно је да ту немате неке велике креативности у изради сопственог статута – каже Вулиновић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.