logo

Актуелности

Клупа од 200.000 динара

Клупа од 200.000 динараГрадоначелник Београда, Драган Ђилас, јуче је најавио да ће предложити Градском већу да на следећој седници Скупштине града затражи смену директора домова здравља "Палилула" и "Звездара".

Ђилас је рекао да је Градска управа упутила буџетску инспекцију и молбу Републичкој инспекцији да се укључи у процес у пет здравствених установа чији је оснивач град.

– На основу налаза инспекције, који сам добио јуче, установљено је да у две од пет установа постоји јасно кршење Закона о јавним набавкама. Реч је o домовима здравља "Палилула" и "Звездара". За остале три здравствене установе буџетска инспекција није утврдила дирекно кршење овог закона, али је на основу документације утврђено да начин на који су неки директори располагали средствима Београђана у области здравства није био исправан. Пре свега мислим на Клиничко-болнички центар "Бежанијска коса", где је у оквиру набавке намештаја вредног 106 милиона динара, клупа са три седишна места плаћена 200.000 динара, чивилук са држачима за кишобране 13.000 динара по комаду, а чајна кухиња чак 750.000 динара. Због свега тога, одлучио сам да формирамо специјалну комисију, која ће испитати рад руководства не само ове три институције него и свих осталих здравствених установа – рекао је Ђилас.

Он је истакао да ће посао комисије, која ће се формирати данас указом градоначелника, бити да утврди како се троше средства у једној од најважнијих области за Београђане као и да ли су директори здравствених установа предлагали куповину најнеопходније опреме за боље услове лечења грађана или за бољи изглед самих установа, а на рачун квалитета здравствене заштите.

– У овом граду сви они који желе да буду део тима морају да схвате каква правила важе, а то значи да од директора свих установа чији је оснивач град очекујем да се средства троше формално по закону, али и суштински по свим моралним кодексима и савести. С тим у вези, члан Градског већа задужен за здравство Владан Шубаревић понудио ми је своју оставку из личне и моралне одговорности, без обзира на то што директно није био упућен и укључен у ове јавне набавке – истакао је Ђилас.

Драгана Јовановић, градски секретар за здравство, најавила је формирање нове службе за унутрашњи надзор у овом секретаријату, у чијем саставу ће бити правник, лекар, архитекта и инжењер, који ће по јасним критеријумима утврђивати листе приоритета за инфраструктурне радове, набавку опреме и постављање неопходних кадрова у здравственим установама. Акценат ће бити стављен на рационалну потрошњу средстава из буџета града намењених за здравство.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.