logo

Актуелности

Усвојен буџет Београда

Усвојен буџет БеоградаНа јучерашњој седници Скупштине Града усвојен је буџет за 2009. годину који ће износити 71,4 милијарде динара. Према речима Николе Павића, члана Градског већа, текући приходи буџета, без донација међународних организација, износе 62,04 милијарде динара, сопствени приходи директних и индиректних корисника буџета 2,24 милијарде динара, приходи од донација међународних организација 60 милиона динара, средства од продаје станова 156 милиона динара, примања од иностраних задуживања 4,88 милијарди динара и примања од продаје нефинансијске имовине, то јест средства од приватизације предузећа у износу од две милијарде динара.

Кад је реч о расходима, највише новца 23,66 милијарди динара, то јест 38,13 одсто буџета биће утрошено на изградњу инфраструктурних објеката, и то: 13,6 милијарди за грађевинске објекте и објекте комуналне инфраструктуре који се финансирају преко Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, затим 4,3 милијарде динара за улице, путеве и пружне прелазе, те 1,01 милијарда динара за Агенцију за инвестиције што ће бити уложено у реконструкцију саобраћајне инфраструктуре и изградњу објеката.

За Секретаријат за образовање планирана су средства у износу од 819,3 милиона динара, што је намењено за изградњу основних школа у Борчи, Калуђерици и Земун пољу, као и за радове у бројним другим школама, затим за Секретаријат за дечју заштиту 816 милиона динара, од чега је најзначајније финансирање изградње комбиноване дечје установе у Калуђерици, док је Секретаријату за социјалну заштиту намењено 561,5 милиона динара. Секретаријату за здравство опредељено је 376,8 милиона динара и то за, између осталог, изградњу домова здравља у Миријеву, Камендину и Калуђерици, а Секретаријату за комуналне и стамбене послове 280 милиона динара и то за реализацију пројеката топлификације и водовода по 30 милиона и 230 милиона динара за објекте јавне и декоративне расвете.

Субвенције јавним нефинансијским предузећима и организацијама и приватним предузећима у 2009. години износиће 7,87 милијарди динара, то јест око 12,69 одсто. То је за 3,2 милијарде динара мање него у 2008. години. Ово знатно смањење резултат је чврстог опредељења града да се смањењем субвенција ослободи део средстава намењен за капиталне инвестиционе пројекте уз стварање услова да јавна предузећа трошкове пословања финансирају приходима оствареним из цена услуга.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.