logo

Актуелности

Младеновац на мазуту

Младеновац на мазутуМладеновачка топлана користи мазут тако да су наши суграђани прикључени на даљински систем грејања имали редовно грејање. Међутим, радијатори у домаћинствима која користе гас још увек су хладни.

Како је јуче саопштено из "Београдских електрана" грејање у близу 300.000 станова на територији Београда одвија се без проблема јер је дванаест београдских топлана благовремено је прешло на мазут. Изузетак је топлана у приградском насељу Бановци где котларница не може да пређе на мазут

На сајту "Београдских електрана" наводи се да у оквиру система постоји 55 топлотних извора капацитета 3.000 мегавата (МW), више од 1.000 километара топловодне мреже и 6.500 предајних станица. Од укупне инсталисане снаге топлотних извора, око 83% користи природни гас као гориво, 16% мазут, а 1% угаљ. Даљински ситем грејања чине топлане "Нови Београд", "Дунав", "Вождовац", "Медаковић", "Церак", "Миљаковац", "Борча", "Баново брдо", "Земун", "Миријево", "Коњарник", "Вишњичка бања", "Батајница", "Барајево" и "Младеновац", док 40 топлотних извора представљају индивидуалне блоковске котларнице

Драган Ђилас, градоначелник Београда, казао је да је задовољан начином на који су сви надлежни у граду реаговали на новонастале околности и превладале кризу. Он се захвалио и грађанима Београда на разумевању и толеранцији, чиме су убрзани напори на успешном превладавању кризне ситуације.

– Београд је у тренутној ситуацији у бољем положају од остатка Србије јер су на време обављене припреме за прелазак на мазут. Сва надлежна градска предузећа реаговала су истовремено и координирано, за шта дугујемо захвалност свима који су у време празника радили без прекида. Садашња температура у становима од око 20 степени је изнад просека у Србији и очекујем да тако буде и убудуће. У међувремену, захтевам од свих руководилаца да спроведу све потребне мере штедње електричне енергије у својим предузећима, као и у органима Градске управе како бисмо и на тај начин допринели стабилности електроенергетског система – рекао је Драган Ђилас.

Зоран Предић, директор ЈКП „Београдске електране”, рекао је да су испуњени сви услови да Београд и даље има постојано и поуздано снабдевање топлотном енергијом.

– Од "Југопетрола" имамо стабилно снабдевање, наше потребе износе 2.500 тона дневно, а снабдевање аутоцистернама и баржама је без рестрикција, редовно и стабилно. На састанку са директором "Југопетрола" потврђено нам је да мазута има у довољно, а са ЈКП "Београд-пут" постигнута је саглaсност да путни правци ка топланама буду стално чишћени и под надзором. Рубни делови грејних подручја имају тренутну температуру између 17 и 18 степени, а у највећем броју станова у граду температура је око 20 степени, уз мали број кварова који се веома брзо отклањају. Грејање свих институција које тренутно нису у функцији, попут школа, због рационалне потрошње сведене су на технолошки минимум. У наредним данима очекујемо да грејање буде на нивоу који је сада постигнут – рекао је директор ЈКП "Београдске електране".

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.