logo

Актуелности

Затворена Индустрија меса "Дамјановић" - 350 радника остало без посла

Затворена Индустрија меса "Дамјановић" – 350 радника остало без послаОко 200 радника Индустрије меса "Дамјановић" окупило се јутрос испред зграде општине Младеновац како би апеловали на надлежне органе да им омогуће повратрак на посао. Раднике је примио Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац, који им је пружио подршку у захтевима које имају према државним органима.

Наиме, како је објављено на интернет сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичка ветеринарска инспекција Генералног инспектората овог Министарства донела је 13.01.2009. године решење за привремено затварање индустрије меса "Дамјановић" из Младеновца где је обустављено клање и израда производа од меса због неиспуњавања прописаних ветеринарско санитарних услова према важећим законским прописима.

Дана 30.09.2008. године, ветеринарски инспектор је у редовној контроли објекта констатовао одређене недостатке у раду и наложио њихово отклањање у року од 90 дана.

Након извршене контроле извршења наложених мера у које спадају: уређење утоварно-истоварне рампе за месо и производе од меса, пункта за прање и дезинфекцију возила, просторије за одлагање костију, свих просторија примарне и финалне производње са уређајима и опремом, уклањање отпадака животињског порекла из кланице на адекватан начин и др. констатовано је да већина недостатака није отклоњена у датом року и да објекат ИМ "Дамајновић" не испуњава прописане услове чиме су и створени услови за затварање објекта

У име организационог одбора запослених, присутнима се обратио Слободан Петровић, који је нагласио да је захтев радника упућен председнику Републике Србије, председнику Владе Републике Србије, градоначелнику Београда и председнику општине Младеновац. Представник радника прочитао је писмо упућено свим надлежним органима.

– Имамо право и обавезу према нашим породицама и нашој дециу да се свим органима у овој држави обратимо са само једним захтевом – Хоћемо да радимо ! Ова кланица је преживљавала под разним властима и зато смо дошли овде. Нека се договоре о свему што треба да се поправи јер се зграде могу поправити, а наши животи не могу. Решењем ветеринарског инспектора Индустрији меса "Дамјановић" забрањена је свака производња. Зашто ? Да ли зато што је већ годинама један од највећих произвођача свежих и здравствено исправних намирница од меса, да ли зато што држави сваког месеца уредно и на време измирује огромне пореске обавезе од које треба да живе институције једне земље у кризи. Да ли зато што својим добављачима мање - више не дугује ни динара, или зато што својим запосленима уредно измирује обвезе и пристојен зараде које се добијају без дана кашњења. Ништа од тога - У години кризе у којој одјекују речи председника Тадића да треба по сваку цену сачувати свако радно место. И то у граду где је привреда доведена до колапса, ветеринарски инспектор забрањује рад под чудним околностима због недостататка на објекту.

Сваки недостатак се може отклонити али се ово не може дозволити. Зато у име разума и правде, да се 350 људи и њихових породица не би нашло на улици захтевамо да се у што краћем року у оквиру свих законских могућности Индустрији меса "Дамјановић", омогући наставак производње и дају додатни рокови за испуњење тражених услове – наводи се у саопштењу радника.

Бранислав Јовановић је рекао да је био присутан када је у петак инспекција затворила кланицу.

– Тада сам рекао да ћу написати писмо предсенику Републике Србије, који је рекао да је приоритет свако радно место и то писмо је и написано. Тако да сам мислио да га пошаљем, међутим, данас мислим да морамо да пронађемо начина да нађемо решење, и ићи ћу и ја са вама ако хоћете да ме примите, а ево прочитаћу вам шта је написано :

Господине председниче , уважавајући ваше време и обавезе, принуђен сам да вам се обратим због изузетно тешке ситуације у којој се нашла општина Младеновац. Као представнику и заступнику сваког грађанина наше државе, дужност, обавеза, лична и морална одговорност налажу ми да Вас обавестим да је једним потписом републичког органа 350 радника изгубило посао. Једним потписом угрожена је егзистенција преко 350 породица.

Због правилника који је ступио на снагу првог дана ове године Републичка санитарна инпекција затворила је 12. јануара погоне младеновачке месно – прерађивачке индустрије "Дамјановић". Овим је 300 радника у производњи и 50 у продаји, већином из Младеновца, али и из околних општина, остало без посла. Не желим да вам одузимам време причом да се дотични правилник примењује селективно и да остале кланице у околини несметано раде. Желим само да вас замолим да својим ауторитетом покушате да помогнете овим људима и њиховим породицама.

Свестан сам да се правила и закони морају поштовати уколико наша држава жели да стигне на одредиште на које се упутила. Међутим, мој апел проистиче из чињенице да је у Младеновцу закон угрозио егзистенцију људи, а мислим да делимо уверење да живот мора бити изнад закона.

Младеновац је град мртве индустрије. Наша општина налази се већ годинама у веома тешкој ситуацији која је променила понашање и животе мојих суграђана. Ово више није град у којем сам рођен и одрастао.

Са најнижим просечним зарадама од око 24.000 динара налазимо се на последњем месту међу београдским општинама, а на 130 месту у Србији. Тренутно је без посла близу 9.000 људи. Младеновац је општина у којој је уточиште нашао велики број избеглих и расељених лица. Наркоманија је у сталном порасту такође и случајеви породичног насиља и малолетничке деликвенције, као и остале појаве које су, по мом дубоком уверењу, настале као последица тешког материјалног стања у већини породица.

Страхујем да ће губитак посла ових људи додатно погоршати ионако тешко стање. Зато Вам се у име радника обраћам за помоћ, јер ја лично, осим одговорности коју осећам према њима немам никакве надлежности и могућности да им помогнем.


– Када је 1999. године садашњи власник ушао у кланицу, и преузео од "БИМ Славије" објекат је био ругло. Све што је вредело било је поикрадено. Значи да се после десет година рада ипак нешто постигло, али оно што је сада најважније то је посао за вас који тамо радите и примате плате, о којим можемо причати да ли су мале или велике и какви су услови рада, али оно што је истина је да не може да кланица да ради 10 година без проблема и да се у једном дану деси затварање. Не може човек који је ту седео и гледао шта радите наједанпут буде згранут начином и условима рада кланице. Ако је он згранут то значи да он није радио свој посао и сноси одговорност.
Непоспорно је да ће процесе клања стоке бити измештен из Младеновца, и то је власник прихватио. Оно што може да остане у Маладеновцу је прерада меса, где већина људи задржава своја радне места. И то је оно што морамо да радимо. Неоспорно је и да је Жика Дамјановић крив јер није смео да дозволи последњи дан да решавамо проблем, али ваш проблем и даље остаје. Господин Дамјановић и ви морате да формирате једну делегацију и да у наредних пар дана покушамо да прихватимо све што је инспекције наложила да урадите, али и да паралелно са решављањем тих проблема који они траже ви почнете да радите јер то је једино исправно по мени и једино за шта хоћу да се заложим. Жао ми је што се то ово десило али морамо да нађемо начина да наставите да живите од своје плате – рекао је Јовановић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.