logo

Актуелности

Пролећно чишћење општине

Пролећно чишћење општинеНа иницијативу члана Општинског већа, Драгана Марковића, јуче је у општини Младеновац одржан састанак са представнцима Месних заједница поводом акције чишћења младеновачких села. Састанку су присуствовали председник општине, Бранислав Јовановић, чланови Већа, Божидар Милићевић и Зоран Милетић, као и директори ЈП "ДИП – Младеновац" и ЈП "ЈКП Младеновац", Снежана Трипковић и Оливера Максимовић.

– Акција би требало да траје од 1. до 15. априла. Циљ је чишћење путног појаса у ширини од 5 метара са обе стране саобраћајница. Носиоци акције морају да буду Месне заједнице и њихови представници. Моја замисао је да трактор и три – четири добровољца са пластичним кесама и рукавицама крену дуж путева, купе смеће, стављају га у приколицу, а на крају сваког дана камион комуналног предузећа одвезе на депонију. Гориво за тракторе, кесе и рукавице ће обезбедити општина, док ви морате да обезбедите волонтере. ЈП "ДИП" је носилац посла јер се средства за ову акцију налазе у овом предузећу, тако да ће директорка одредити оперативног руководиоца ове акције – рекао је Марковић.

Он је додао да председници Месних заједница морају да утврде путеве и правце на својим територијама који ће се чистити, те да направе требовање за "ДИП" колико им треба материјала.

– Комунална инспекција ће преко својих инспектора контролисати чишћење тих путних праваца. Циљ нам је да то буде по пет метара са стране пута, али ако се нека дивља депонија или закрчен поток налазе мало даље волео бих и када би се то очистило. Извештај од сваког представника МЗ очекујемо 15. априла, у којем ће да стоји какво је стање било пре и колико је смећа склоњено – додао је Марковић и нагласио да је циљ акције "Очистимо општину Младеновац" подизање свести сваког појединог грађанина у општини о неопходности живота у чистој и здравој средини.

ПЛАН АКЦИЈЕ "ОЧИСТИМО ОПШТИНУ МЛАДЕНОВАЦ

1) Акција траје од 1. до 15. априла 2009. године.
2) Задатак акције: чишћење смећа и ђубрета око путног појаса (5м лево и десно) сваког локалног и некатегорисаног пута у општини. Уклањање дивљих депонија поред локалних и некатегорисаних путева.
3) Носиоци акције: месне заједнице и волонтери који ће сакупљати смеће, убацивати у тракторе и на крају утоварати из трактора у камионе. Општина обезбеђује гориво, рукавице, кесе.
4) ЈКП "Младеновац" је дужно да обезбеди камионе и одвезе смеће на крају до градске депоније. По потреби, а на захтев оперативног руководиоца акције из ЈП "ДИП Младеновац", ЈКП "Младеновац" ће обезбедити додатно и утоваривач за утовар смећа, тамо где је створена дивља депонија и где није могуће ручно интервенисати.
5) ЈП "ДИП Младеновац" води акцију и одређује оперативног руководиоца акције. Такође, ЈП "ДИП Младеновац" обезбеђује финансијска средства којима ће се подржати ова акција.
6) Комунална инспекција има задатак да свакодневно контролише радове на терену, заједно са председницима Савета месне заједнице.
7) Месне заједнице имају задатак да хитно сазову састанке Савета месних заједница и направе план акције на својој територији. Када то ураде, потребно је да се јаве оперативном руководиоцу у ЈП "ДИП Младеновац" и спремно дочекају 1. април 2009. године и почетак акције.
8) Председници Савета месне заједнице имају задатак да сачине извештај о завршеној акцији на својој територији и да га предају у ЈП "ДИП Младеновац" тачно 15. априла 2009. године. Извештај би требало да садржи: колико је смећа одвезено, колико је радника радило, колико је финансијских средстава утрошено
9) ЈП "ДИП Младеновац" сачињава коначни извештај о целој акцији и подноси га Општинском већу општине Младеновац.
10) Општинско веће усваја извештај и предлаже награде за најбоље месне заједнице у овој акцији.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.