logo

Актуелности

Индонежани у Младеновцу


Његова Екселенције амбасадор Републике Индонезије у Србији, Мухамед Абдух Далимунте са супругом и сарадницима, посетио је данас општину Младеновац. Индонежанска делагације, коју су угостили заменик председника општине Младеновац, Дејан Чокић, члан Општинског већа Драгана Лукач и шеф Кабинета председника Лидија Лекић, обишла је предузеће за производњу трансформатора "АБС Минел – Трафо а.д." и ОШ "Момчило Живојиновић".

Јован Планић, заменик генералног директора предузећа, чији је главни програм производња уљних и сувих дистрибутивних трансформатора, пожелео је добродошлицу гостима из Амбасаде Индонезије, којима је представио производни програм и рекао да је 80 – тих година доста рађено са Индонезијом али да су веременом, због свих дешавања, ти контакти прекинути. Планић је нагласио да компанија постоји 51 годину, а да је власничка структура таква да 97 % капитала припада господину Ненаду Поповићу, а остало малим акционарима. Главни производни програм је.

Амбасадор Далимунте је упознао присутне да су две владе недавно постигле споразум о проширењу економске сарадње.

– Тако да се надамо да ће и ваша компаније бити укључена у те планове. После економске кризе 1998. године која је била у Индонезији, наша влада је направила обиман план да од 2004. до 2009. године доведе струју у све крајеве државе. Потребна нам је производња од 10.000 мегавата струје и за то су нам баш потребни трансформатори. До сада смо успели да произведемо само 4.000 мегавата тако да ћемо наставити у остварењу овог циља у наредном периоду. Уопште југоисточна Азије има проблем дефицита екелтричне енергије, и ту су државе попут Малезије и Тајвана. Верујем да ваша компанија са квалитетним производима неће имати проблема са пласманом на ово тржиште – каже Далимунте.

Амбасадору је запало за око да у Србији има доста предузећа по мањим градовима што са Индонезијом није случај.

– На пример, Џакарта има 10 милиона становника, али фабрике се налазе у граду тако да се радна снага слива из околине што прави доста проблема у самом граду због саобраћајне гужве и пренасељености. Тако да је много боље, као код вас, да се производња задржава по мањим местима. Међутим, чињеница је да нам стално требају трансформатори. Имамо велику рударску индустрију, али рудници су често дубоко у шумама, по 30 – 40 километра. Тако да нам је потребан транспорт струје до тих ископа те је питање набавке нових трансформатора стално отворено – рекао је амбасадор.

Иначе, према последњим подацима трговинска размена између две државе износи око 55 милиона долара, али од тога Србија извози у Индонезију само 18 милиона, тако да постоји значајан дисбаланс.

Након посете "Минелу", гости су обишли ОШ "Момчило Живојиновић". Весна Влајић, директорка школе, захвалила се гостима који су приметили да у њиховој школи постоји делић Индонезије и да ће то бити спона која ће нас спајати са светом. Основци су гостима приредили изненађење, тако да су осим радова батик техником, традиционалном индонежанском уметношћу дизајна, за коју су ученици на челу са наставницом Љиљаном Круљ, побрали многа признања, индонежанска делегација уживала је у песми младеновачких основца који су перфектно отпевали две индонежанске народне песме. Амбасадор Далимунте је позвао младеновачке основце да посете њихову школу индонежанског народног плеса која се одржава у амбасади Индонезије.

Организатор посете био је Драгован – Бата Лукић, председник Друштва српско – индонежанског пријатељства "Нусантара" кога смо питали да нам да, обзиром на педесетогододишње пријатељство две државе, тренутни политичко – економски пресек односа.

– Почетком 50 – тих година Југославија је са Индонезијом и осталим државама била оснивач Покрета несврстаних. За све то време током којих смо преживели многе промене, односи са Индонезијом нису ни на који начин доведени у питање. Они разумеју наше проблеме, нарочито сада питање Косова где нам Индонезија пружа максималну подршку. До почетка ове године је била и члан Савета Безбедности УН – а и њен став је био јасан. И данас они дају подршку нашој политици, вероватно јер су и само имали сличне ситуације у својој историји па им је и наша ситуација много јаснија него неким другим државама – каже Лукић.

Интересовало нас је да ли је удаљеност две земље један од разлога за релативно скромну трговинску размену, јер је Блиски Исток, некако "најдаље" што тренутно добацујемо.

– Удаљеност јесте значајан фактор али верујем да ће она бити све мањи проблем ако се успоставе прави контакти. Наш највећи извозник је Југоимпорт СДПР" у оним производима који Индонезији требају, значи наоружање, оружје, муниција итд. док у супротном правцу долазе сировине попут каучука, памука и разних зачиниа. Вероватно ће се са развојем наше привреде та сарадња унапредити – каже Лукић.

По завршетку посете Далимунте је рекао да је ово леп град који лежи на брдима и да делује као туристички градић за одмор али очигледно није. Амбасадор каже да постоје две врсте односа, формални и пријатељски, и да је ово она врста културних односа коју је увек задовољство подржавати.

Амбасадора смо питали, с обзиром да долази из земље са преко 230 милиона становника различитих религија и етничких група, у чему је кључ међусобне толеранције у Индонезији. Дакле, у чему је тајна ?

– Тајна је у томе што ми спознајемо и признајемо међусобне разлике унутар земље, али те разлике нас не раздвајају већ, насупрот зближавају. Индонежански језик је некада био слабо распрострањен али је сада постао национални језик, иако имамо преко 300 језика и дијалеката који се говоре у држави. Такође, имамо 5 званичних религија које уживају иста права. Снага је у јединству различитости – рекао је Далимунте.

Веома важно питање је Косово као и ваша подршка политици наше државе. Да ли та подршка долази из чињенице да сте сличних проблема имали и у својој држави ?

– Не бих рекао да долази из сличности проблема већ једноставно из чињенице да ми разумемо врсту проблема са којом се сусрећете. То није религијски проблем између муслимана и православаца. Међународно право и Резолуција Савета Безбедности гарантују територијални интегритет Србије, што ми у потпуности уважавамо и поштујемо – одговорио је Далимунте.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.