logo

Актуелности

Београдски квадрати под лупом


Градоначелник Београда Драган Ђилас одржао је јуче састанак са председницима свих 17 београдских општина, од којих је затражио да му у року од 30 дана доставе извештаје о изградњи стамбених и пословних објеката на својим територијама. Градоначелник је рекао да сви објекти који се граде на подручју града Београда морају бити подигнути у складу са постојећим законским прописима, као и да инвеститори који се не придржавају утврђених правила морају сносити последице.

– Као градоначелник, нисам више спреман да слушам притужбе грађана који се жале да је на некој згради, уместо предвиђених четири, сазидано седам спратова или о објектима пријављеним као гараже у које се може доћи само падобраном. Овог лета ћемо у свим општинама предузети одлучну акцију, како бисмо такву градњу спречили, баш као што смо пре неколико месеци затворили на десетине небезбедних градилишта и против одговорних поднели кривичне пријаве – рекао је градоначелник Ђилас.

Градоначелник је од председника општина затражио одговоре на конкретна питања у вези са грађевинским објектима који се граде на подручју њихове надлежности.

– Очекујем да у извештајима добијем одговоре на питања колико пута у току градње наша грађевинска инспекција обиђе објекат и контролише да ли се радови изводе у складу са прописима и пројектом. Хоћу да знам и у колико случајева је дошло до одступања од издате грађевинске дозволе и колики је број нових грађевинских дозвола издатих након што је утврђено да је дошло до одступања. Занима ме и колики је број одбачених захтева за легализацију објеката, за које се зна да не могу бити легализовани, већ их инвеститори подносе само да би одложили рушење, као и колики је број извршених налога за обуставу радова или рушење нелегално саграђених објеката – казао је Ђилас.

Градоначелник је истакао да су веома важни и одговори на питања на који начин се општине информишу о објектима који се граде на њиховом подручју, а превазилазе утврђене габарите, тачније колики је број таквих објеката за које су општине сазнале од својих комуналних инспекција, а у колико случајева су их о томе обавестили грађани.

Општине треба да доставе и информације о томе колики је укупан број нелегално саграђених објеката и на који начин се организује контрола градње, као и који су пројектни бирои у последње четири године пројектовали такве објекте.

– У извештају треба да се налазе и подаци који говоре о томе колики је број објеката површине до 800 квадратних метара, који се граде у складу са дозволама. Општински инспектори треба да обиђу све локације на којима је градња у току и да, ако утврде да се негде гради мимо прописа, одмах предузму све мере да се то спречи. Ми ћемо у граду поновити акцију од пре неколико месеци и преконтролисати све објекте веће од 800 квадратних метара. Желим да истакнем да ово није никаква хајка, нити лов на вештице, већ начин да све оне који мисле да су јачи од општина и града Београда уверимо да сви морају поштовати закон. У свим тим пословима председници општина могу рачунати на пуну подршку Града Београда и мене лично – истакао је градоначелик Ђилас.

Против свих који се не придржавају прописа, биће поднете кривичне пријаве, а од надлежних тужилаштава биће затражени подаци о томе колики број случајева је правно процесуиран.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.