logo

Актуелности

Како до посла ?


Према учесницима јучерашње јавне расправе који је организовала Скупштина градске општине Младеновац, до одговора на ово питање покушаће да се дође израдом "Стратегија градске општине Младеновац за образовање и запошљавање младих до 2012. године". Са неким од детаља овог планског документа синоћ су нас упознали Јасминка Прокић, помоћник председника општине за школски спорт и омладину, Зорица Павловић, директорка Центра за социјални рад, Горан Михајловић, директор младеновачке филијале Националне службе за запошљавање, као и представници Уније послодаваца Младеновца.

Уз присуство четрдесетак младића и девојака, Предраг Степић, као најстарији одборник СГО Младеновац, отворио је синоћњу јавну расправу рекавши да грађани кроз учешћу у расправи најбоље знају шта им је потребно.

Јасминка Прокић , помоћник председника општине за школски спорт и омладину, подносиоц је иницијативе за доношење поменуте стратегије која ће по њој у будућности разрешити један горући проблем целог друштва, па и наше локалне заједнице. Она је рекла да је стратегија плански документ и један од основних услова за конкурисање за одређене фондове и програме.

− За нас су најбитнија два циља, то је формално и неформално образовање и подстицање свих облика запошљавање, самозапошљавања и предузетништва младих. Формално образовање има тренутно три огромне мане, ригидност система, где се наставни планови и програми споро мењају. Друга мана је недостатак интегрисаног садржаја, јер сви знамо да нема довољно секција и ваннаставних активности. Не бих да будем носталгична али у моје време средњошколског школовања било је доста тих активности. Морам да споменем тадашњу музичку омладину Југославије која нам је омогућила да два аутобуса средњошколаца и студената из Младеновца једног јутра оду у Загреб и прате отварања музичке дворане "Ватрослав Лисински" са једном прелепом премијером рок - опере "Губец бег" са Јосипом Лисац у главној улози. То је стварно био доживљај за младалачко доба. Данас такве прилике немамо, осим ако се не потрудимо да то себи сами не уприличимо. Трећа мана формалног образовања је губитак везе са стварним светом и праксом. Доказ су образовни профили који излазе из школа и који су практично неупотребљиви без неког додатног дошколовавања − рекла је Прокићева.

Горан Михајловић , директор младеновачке филијале Националне службе за запошљавање, говорио је о мерама ове службе усмерене ка младима, као што је информисање, саветовање и каријерно вођење.

− Један од проблема је неусклађеност понуде и тражње на тржишту рада. Са једне стране имамо доста незапослених, а са друге послодавце који не могу баш сваки пут да добију оно што траже, односно имамо нека недостајућа знања и вештине. Ми се трудимо да обукама тај несклад нестане. Могу да кажем да се преко овогодишњег програма приправника "Прва шанса" 150 младих из Младеновца запослило и да сви они имају шансе да након тог запослења на одређено време добију сталан посао, такође, тренутно се изводи јавни рад преко ЈКП "Младеновац" и ту је седморо људи добило запослење − истакао је Михајловић.

Зорица Павловић , директорка Центра за социјални рад, објаснила је улогу ове институције у изради и спровођењу стратегије.

− Стално учење у ери брзог развоја је нужност у шта можемо да се уверимо свуда тамо где су уређена друштва. Када је у питању област којом се бавим и могућност запошљавања у области социјалне заштите постоје доста обесхрабрујућих података. На нивоу Србије имамо милион незапослених, милион сиромашних, милион пензионера и мораћемо да радимо дуго на решавању тог проблема. Морамо да се определимо да на основу којих потенцијала ће се наша општина развијати, да ли је то туризам, пољопривреда или индустрија. Рецимо, код нас 80 старих људи чека на услугу помоћи геронто домаћица. Њима је довољно да два сата дневно имају ту помоћ. У том делу општина може да помогне уколико има буџетских средстава. Град нема финасијских могућности да запосли још толико људи, али наша општине можда може да нађе нека средства и рецимо финасира запослење пет геронто домаћица − каже Павловићева.

Представници Уније послодаваца Младеновца, најавили су за март следеће године организацију сајма послодавац у Спортском центру, на којем ће се потрудити да окупе што више послодаваца из наше општине.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.