logo

Актуелности

Шта значи проглашење епидемије ?

Шта значи проглашење епидемије ?Поводом проглашења епидемије новог грипа типа А Х1Н1 на територији Србије, данас смо питали др Зорана Милетића, члана Општинског већа за здравство, шта то конкретно значи за грађане наше општине. Према његовим речима ово је уобичајна државна мера која се предузима у одређеним условима што не значи да свакодневни живот треба да стане. Милетић каже да је проглашење епидемије битно јер је тиме створен основ за обавезну вакцинацију грађана, односно имунизацију новом вакцином која ће доћи.

− После предлога Радне групе министар здравља је прогласио епидемију, а то конкретно значи за Младеновац да су посете у болницама забрањене и да ће школе почети да раде од понедељка. Уколико ситуација на терену то буде захтевала на локалном нивоу је остављена могућност затварања вртиће и евентуалне забране одласка у школу. Проглашење епидемије заправо значи да се сви ресурси једне државе усмеравају у правцу спречавања пандемије. Савети грађанима су као и до сада − хигијена и само хигијена. Можда смо досадни што стално то понављамо али хигијена је први и основни предуслов да се пандемија прекине или успори. То значи да грађани, уколико могу, избегавају коришћење јавног превоза, загушљиве просторије и уопште јавне скупове. Општинска управа је одштампала пар хиљада флајера који ће од данас бити раздељени свим јавним предузећима и подељени по трафикама у граду. Грађани ће моћи да узму флајер и прочитају које су то мере предострожности и како се треба понашати уколико на себи или укућанима примете симптоме овог грипа − каже Милетић.


ЕПИДЕМИЈА - (грч. "међу народом распрострањено") је необично често појављивање једне болести у једној популацији. Епидемичне болести су између осталих колера, грип, тифус и куга. По правилу увек се ради о инфекциозним болестима. Риеч епидемија је настала од грчких речи епи ("преко") и демос ("народ").

ЕНДЕМИЈА - за разлику од епидемије, описује нормало и уобичајено појављивање (ширење) болести међу једном популацијом. Тако је на примјер један одређени проценат од грипа оболелих сасвим нормалан. Чим број оболелих пређе једну одређену границу може се говорити о епидемији. Епидемије које прелазе државне или чак континенталне границе називају се пандемије.

ПАНДЕМИЈА - је епидемија заразне болести која се шири кроз популацију људи једне веће области, континента или целог света. Према Светској здравственој организацији, о пандемији се може говорити када су испуњена три услова : у некој популацији се појавило до тада непознато обољење, узрочници инфицирају људе и изазивају тешке последице, узрочници болести се шире брзо и задржавају се међу људима. Болест се не сматра пандемијом само зато што је широко распрострањена или изазива смрт великог броја људи, односно она мора бити заразна како би покренула пандемију. На пример, рак је одговоран за велики број смртних случајева широм света, али се не сматра пандемијом јер није заразан. Током историје су забележени случајеви пандемија куге, колере, тифуса, грипа, сиде, богиња, туберкулозе, лепре, маларије, жуте грознице итд.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.