logo

Актуелности

Амбасадор Руске Федерације посетио Младеновац

Амбасадор Руске Федерације посетио МладеновацПоводом културно уметничке манифестације "Цвети" коју су организовале Градска општина Младеновац и Друштво српско - руског јединства, Александар Конузин, амбасадор Руске Федерације у Србији посетио је јуче Младеновац. Конузина и госте из Руске амбасаде је примио Дејан Чокић, заменик председника општине, а након пријема у сали биоскопа је одржана Духовна академија.

Поздрављајући госте, Дејан Чокић је рекао да су духовне везе два народа стваране вековима у рату и миру.

− Тешко је нешто ново рећи о везама наше две државе и наших народа. Стари Младеновчани још се сећају трупа Црвене армије које су учествовале у ослобађању Младеновца и палих војника који почивају на нашем градском гробљу. Међутим, вековно страдање није једина ствар која повезује наше народе, и ја не желим да се данас подсећамо тих дана смрти и разарања.

Данас на Цвети, у недељу пред Васкрсење Христово, окупили смо се у Младеновцу да би кроз игру и песму, кроз говор народни, видели једну дубљу духовну и културну везу наших народа.

Ова веза стварана у рату и миру, не постоји на папиру нити у државним документима. Она постоји у срцима људи и зато никада није, не може и неће бити прекинута − рекао је Чокић. Он у име наше општине амабасадору Конузину уручио грб општине Младеновац, а гостима из амбасаде старе фотографије Младеновца.

Захваљујући се на срдачном пријему и поклону, Александар Конузин је рекао да му представља велико задовољство што се налази у Младеновцу.

− Драго ми је што данас заједно са вама учествујем у овом празнику. Задовољство ми је што посећујем ваш град у тренутку када се односи наших држава налазе у успону и ти односи се хармонично развијају у свим областима.

Постигли смо велике успехе у екомомској сарадњи, а успели смо последњих година и да дигнемо ниво културне сарадње. Покушавамо да дамо импулс и у просветној сарадњи јер доста мало Срба учи у Русији иако ми вама пружамо ту могућност, али ви је не користите. Имамо велику жељу да се односи наших држава развијају не само на нивоу званичних структура. Ја, лично подстичем непосредне односе између региона, градова, општине, школа, између људи. Било би ми драго да и Младеновац развија ове односе са својим партнерима у Русији, а уколико имате те намере ми смо спремни да вам помогнемо.

Речено је да наш сусрет, између осталог, одвија и у контексту ослобођења вашег града од фашиста. И заиста за неколико недеља ћемо обележити 65. годишњицу велике победе. Срби као и Руси су ратовали од првог до последњег дана рата. За разлику од других европских држава и држава овог региона, Срби никада нису сарађивали са фашистима. Није било ни једног Србина који је ратовао на источном фронту. Заједнички смо ослобађали вашу земљу, тако да је предстојећа годишњица наш заједнички празник.

Иако је Србија земља победник у Другом светском рату, ову чињеницу нажалост понекад заборављате. Као што понекад заборављате и своје ветеране којих је остало све мање. Они су стари људи, болесни, живе последње године свога живота и недостаје им пажње. Они су ваши народни хероји. Хвала вам на пажњи − рекао је Конузин.

Организатор манифестације, Дејан Лазаревић , нагласио је да четири велика догађаја обележавају јучерашњи дан.

− Велики број верника је данас у црквама где обележавају улазак господњи у Јерусалим. Други значајан датум је и почетак великог устанка против ропства. Трећи значајан датум је дан рођења и дан погибије младог поручника краљевске војске Петра Бајтајића који је сам стао на грудобран Младеновца и неколико дана држао немачку дивизију "Принц Еуген" испред града. Четврти значајан догађај за овај град је свакако други долазак господина амбасадора Александра Васиљевича Конузина у Младеновац. Први долазак је био на Богојављење, а други данас на Цвети. Надам се да ће се свето тројство утројчити о Видовдану. Својим ангажовањем се желео да покажем да гајимо исту традицију као и руски народ − рекао је Лазаревић.

После пријема и коктела у свечаној сали "др Елси Инглис" у сали биоскопа Центра за културу одржана је духовна академија и културно уметнички програм. У оквиру програма "За крст часни и слободу златну" коју већ четврту годину заредом организују Друштво "Вожд" и Друштво српско - руског јединства, Јелена Радовановић је опевала песму "Расло ми је бадем дрво", Дејан Лазаревић је говорио своје песме, изведена је песма "Востани Сербие", а етно група "Корени" из Смедерева отпевала је песму "Седам сати удара". Глумац Лепомир Ивковић говорио је "Вождов монолог", док је на крају најбољи српски гуслар Ђоко Тановић извео песму "Почетак буне на дахије".

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.