logo

Актуелности

Амбасадор Бугарске посетио Младеновац

Амбасадор Бугарске посетио МладеновацПредседник Градске општине Младеновац, Бранислав Јовановић и његов заменик Дејан Чокић, угостили су у суботу, 22. маја, амбасадора Републике Бугарске у Србији, Георги Димитрова, као и групу од четрдесет привредника из Бугарске и Либије. Дружење и сарадња предузетника из Бугарске, Либије и Младеновца, организовано је на иницијативу два удружења привредника, Младеновачког Удружења "Домаћин" и Удружења привреднике из Пловдива.

Пријем за госте из Буграске, који нису крили задовољство посетом нашој општини, одржан је у свечаној сали "др Елси Инглис". Након поздравног говора, Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац, уручио је плакету општине Младеновац Његовој екселенцији господину Георги Димитрову, амбасадору Републике Бугарске.

Поштовани гости, драги пријатељи , пре него што вас поздравим, дозволите ми најпре да кажем да ми је изузетно драго што на једном месту видим привреднике из Бугарске, Либије и Младеновца. Сигуран сам да је ово почетак сарадње од које ће сви имати користи, а посебно наши суграђани.

Ваша Екселенцијо, господине Димитров, добродошли у Младеновац. Градској општини Младеновац је велика част и задовољство што сте као амбасадор Републике Бугарске данас са нама. Поздравио бих господина Ивана Соколова, председника Удружења привредника из Пловдива као и господина Игора Јаковљевића, председника Удружења привредника "Домаћин", који су покренули ову сарадњу.

Током 19. и 20. века светски и европски историјски процеси често су захватали Бугарску и Србију. Тако је и данас када се наше две државе налазе у истој борби. Борба у којој сте ви господо привредници, и војници и генерали, је борба за бољи и богатији живот наших грађана. Мислим да сада нема већег циља од тога да заједнички створимо друштво задовољних појединаца. Искуство Републике Бугарске на дугачком и тешком путу до уласка у Европску унију, нама у Србији и Младеновцу биће од велике користи. Наша општина се налази на путевима и пругама који повезују Бугарску и Србију, који повезују делове Европе. Младеновац се налази на мосту и немогуће га је заобићи, а бар ви привредници схватате колики потенцијал лежи у томе. Бар ви знате шта значи бити први на прелазу.

На крају, дозволите ми да званично, као председник Градске општине Младеновац, позовем наше комшије из Бугарске, привреднике али и грађане, да посете Младеновац. Уверићете се и сами да наша општина има шта да понуди, а верујте ми да ћете овде увек бити добродошли − рекао је Бранислав Јовановић .


Амбасадор Бугарске, господин Георги Димитров , захвалио се домаћину на срдачном пријему и нагласио да је за њега велика привилегија што је гост Младеновца.

− Плакета општине Младеновац коју сам управо примио је за мене велики доказа да би дипломатија била непродуктивна да нема пријатељства, добронамерност и слободна комуникација између народа, што се највише односи на суседне земље попут наших.

Из искуства стечених током мог боравка у Београду, могу да кажем да је управо сарадња између Удружења привредника и општина дала највише резултата у унапређењу односа између Србије и Бугарске. Изузетно ми је драго што сам овде и у друштву представника привредника из Пловдива, који су у Младеновцу да би се упознали са потенцијалима ваше општине. Срећан сам што сам данас овде и још једно захваљујем љубазном домаћину на срдачном дочеку − рекао је Димитров.

Иван Соколов , председник Удружења привредника из Пловдива, у име свог чланства захвалио се на срдачном пријему.

− Поштовани председниче општине, господине амбасадоре, драги пријатељи из Младеновца, за нас је велико задовољство што смо ваши гости. Пре три године се родило дете нашег дружења, а за три године дете је проходало. Код вас се осећамо врло пријатно, као код куће. Сви званични и незванични сусрети које имамо са вама за нас су врло корисни. Драги пријатељи из Младеновца, биће нам велико задовољство да вас што скорије угостимо у Пловдиву − рекао је Соколов.

Игор Јаковљевић , председник Удружења привредника "Домаћин", поздравио је госте и представнике општине Младеновац.

− Надам се да ће из нашег заједничког дружења врло брзо доћи до инвестиција у нашу општину, што је за Младеновац од великог значаја. Сигуран сам да ће наша сарадња трајати много година, а искористио бих прилику да позовем представнике наше општине да ове године заједно посетимо Пловдив − рекао је Јаковљевић.

Иначе, Удружења привредника "Домаћин", настало је као спортски клуб, а постоји већ две године. Како нам је Јаковљевић рекао упознавање са привредницима из окружења, кроз дружење и спорт, има великог значаја обзиром да су људи минулих година слабо путовали и комуницирали. Он је рекао да постоје контакти са удружењима из Грчке и Албаније како би се успоставила слична сарадња.

Након пријема у свечаној сали "др Елси Инглис", домаћини и гости заједно су посетили Младеновачку цркву, а привредници су дружење наставили посетом Млекари "Границе" да би у Спортском центру и на стадиону ФК "Раднички" одиграли ревијалне утакмице.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.