logo

Актуелности

Обележен Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца на спомен бисте народних хероја Милосава Влајића и Божидарке Дамњановић Кике, данас је у Младеновцу обележен 9. мај, Дан победе у Другом светском рату.
Венце су положили представници Градске општине Младеновац и Општинског одбора УБНОР-а.
 
У име Градске општине Младеновац, венац је положио Владан Глишић, председник општине Младеновац.
 
Други светски рат у Европи окончан је 9. маја 1945. године, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију. Првих минута 9. маја безусловну капитулацију Немачке потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел. У име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, између осталих и у Југославији, до 15. маја.
 
У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника. Прецизан број страдалих није никада установљен. Процене говоре о томе да је било између 50 и чак 80 милиона погинулих, од којих је цивила било између 38 и 55 милиона.
 
Тачни подаци о жртвама ни на подручју некадашње Југославије нису утврђени. Државна комисија бивше Југославије објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 особа, међу којима нешто више од 300.000 бораца.
Danpobede1
Danpobede2
Danpobede3
Danpobede4
Danpobede5
Danpobede6
Danpobede7
  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.