logo

Актуелности

Видео надзор града

Видео надзор градаОпштинска скупштина је на последњој седници усвојила Измене и допуне Програма уређења грађевинског земљишта за 2010. Једна од ставки која је претрпела промене је и пројекат увођења видео надзора у граду. Са почетних 3.000.000 динара средства града Београда, ова ставка је "појачана" са 1.500.000 динара из општинског буџета како би у сарадњи са МУП Србије, Полицијском станицом у Младеновцу заживела договорена сарадња око увођења видео надзора најбитнијих раскрсница, као и надзора основних и средњих школа у граду.

У току 2009. године урађен је идејни пројекат, а у току ове године, из средстава града Београда, одвојиће се укупно 3.000.000 динара за наставак радова на увођењу видео надзора, док ће се из општинског буџета овај посао финасирати са 1.500.000 динара. Комплетан надзор вршиће се у згради полиције у Младеновцу.

Да је видео надзор неопходан Младеновцу, сведочи и најсвежији пример из Спортског центра где су хулигани недавно поломили тек постављену летњу башту и полупали стакла на улазу. Ово нажалост није усамљен случај јер нарушавања јавног реда има доста у шта се може уверити свако ко викендом прошета у ситне сате младеновачким улицама.

Иначе, на гостовању у ТВ Младеновац, Бранислав Јовановић , председник Градске општине Младеновац, је највио постављање видео надзора на потезу "Газеле", најпрометније саобраћајнице у Младеновцу.

− Због оних који бацају шут, земљу и ђубре, ми ћемо поред осветљења, на "Газели" поставити и камере. Срамота је да пола Србије гледа оно ругло због несавесних појединаца. Република Србија одобрава постављање жичане ограде да би спречили бацање ђубрета ноћу, а камере ће директно снимати оно што се дешава и знаћемо ко то ради − рекао је Јовановић.

Систем видео надзора већ дуже време успешно функционише у Београду , мада у поређењу са са престоницом Велике Британије, Лондоном, који важи за "најпраћенији" град на свету са више од милион камера, наш главни град и даље чува своју "приватност".

Надзор се врши из центра Полицијске управе за град Београд, а систем видео-надзора градских саобраћајница и раскрсница обухвата 48 камерних места и користи се у сврху унапређења опште и саобраћајне безбедности у граду, континуираним праћењем ситуације на терену. Та места су изабрана према различитим критеријумима, од распореда државних институција до фреквенције саобраћаја, са посебним акцентом на шири центар града.

Ове камере у знатној мери помажу полицији да открије прекршиоце саобраћајних правила, али и у превентивне сврхе, јер су возачима већ познате неке "покривене" локације, па се они на тим саобраћајницама понашају опрезније. Такође, није тајна да полиција користи снимке приватних камера када се истражује неко разбојништво или друго кривично дело. Видео-записи су у тим случајевима изузетно значајни, јер бројни пљачкаши бивају ухапшени управо на основу анализе снимљеног материјала.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.