logo

Актуелности

Обележено педесет година Техничке школе

Обележено педесет година Техничке школеСвечаном академијом одржаном синоћ у сали Центра за културу обележено је педесет година од оснивања Техничке школе у Младеновцу. Пред бројним званицама, бившим и садашњим професорима, ученицима и радницима Техничке школе, госте је поздравио Драган Мијаиловић, директор школе. Поред синоћње академије, овај значајан јубилеј, како за саму школу, тако и за Младеновац, обележен је доделом награда и представљањем монографије поводом 50 годишњице Техничке школе.

Колики значај има Техничка школа можда најбоље потврђује недавна економска анализа објављена у једном часопису где се наводи да је један од великих проблема Србије то што се ученици махом школују за сектор услуга. Сви желе да раде у администрацији, туризму, угоститељству, а Србија полако остаје без квалификоване индустријске радне снаге што представља једну од значајних препрека страном улагању.

Техничка школа са квалитетним наставним кадром, опремљеним кабинетима и 58 образовних профила у областима електротехнике, машинства и текстила најбољи је изузетак од овог правила, што је у свом поздравном говору поменуо и Драган Мијаиловић , директор Техничке школе.

− Почели смо са четири одељења у кукурузишту у "Жадином воћу". Данас је то школе са преко 3.000 квадрата, 58 верификованих образовних профила, 107 професора и 1.500 ученика. Школа се сваким даном мења и мора да се мења. Због свих оних који су много урадили за нас и ми данас имамо велику обавезу да то урадимо за нашу децу − рекао је Мијаиловић и захвалио се свима који су уложили себе у Техничку школу.

Испред Владе Републике Србије и Министарства просвете, госте је поздравио Зоран Костић , помоћник министра просвете, који је нагласио да му је част што присуствује овом скупу.

− Морам вам рећи да ја вашу школу пратим од деведесетих година, пре свега као ваш колега, директор Техничке школе из Обреновца. Имао сам прилике као млад човек да гледам и учим од оних људи који су тада водили ову школу, гледао сам како то раде ваши професори и то примењивао у Обреновцу. Сматрам да је најбоље знање оно које се пренесе у праксу, да ученици после завршетка школе могу самостално да раде. Ви сте у вашој школи то потврдили и на свему томе могу само да вам честитам − рекао је Костић.

У име Градске општине Младеновац, руководству, наставницима и ученицима свечани јубилеј је честитао др Добрица Недељковић , помоћник председника Градске општине Младеновац.

− Пре него што вас поздравим, дозволите ми најпре да кажем да ми је изузетнa част и задовољство што сам у име Градске општине Младеновац, данас са вама на прослави 50 годишњице наше Техничке школе. Са педесет година човек почиње да стари, то знам и по себи, а за школу са педесет година може се рећи да је сазрела у пуноћи своје улоге у друштву.

Педесет година једне школе заслужује ипак да вас поздрави већи званичник од помоћника председника општине, али шта је ту је, мораћете да се задовољите и са мном.

Желим да поздравим све оне који су годинама уназад уложили рад, знање и посвећеност да Техничка школа постане оно што је данас. Искрено одајем признање свима, целом колективу школе, садашњим и бившим прегаоцима, од теткица, домара, психолога, педагога, професора и директора. Свима који су допринели да Техничка школа постане синоним за квалитетно образовање, не само у Младеновцу, већ и у Шумадији. Преко 1.400 ученика који свакодневно долазе из Младеновца, Аранђеловца, Тополе, подавалских села, Смедеревске Паланке, Сопота и других општина довољан су доказ да Младеновац има школу којом може да се поноси.

Још једном вам у име Градске општине Младеновац и председника општине Бранислава Јовановића, честитам на значајном јубилеју и желим да вам свака година буде успешнија од претходне, да сваки нови јубилеј донесе нови помак. Морам, за крај, нешто да вам обећам. Локална самоуправа ће, надам се, убудуће бити више уз вас јер то стварно заслужујете − рекао је Недељковић.

Након поздравних говора, за госте је уприличен троделни култуно - уметнички програм који су извели ученици школе и чланови КУД "Јанко Катић".

ТЕХНИЧКА ШКОЛА У МЛАДЕНОВЦУ са електро и машинским одсеком је основана 1960. Када је почела са радом, школа је имала пет одељења која су наставу похађала у неколико одвојених зграда у Младеновцу. Свој простор, школа је добила 12. октобра 1961. године, а следеће године је почела доградња и опремање простора. Иако се рад у првим годинама постојања школе одвијао у тешким условима, ученици прве генерације Техничке школе и данас служе на понос школи из које су потекли. Одлични ученици из ове генерације су завршили Машински факултет, док је Лазар Лазаревић и магистрирао. Поред тога, осморо њих је завршило Вишу машинску школу и неки од њих су касније радили у Техничкој школи као професори. У школи је запослено 112 наставника, од којих је 80 са VII степеном стручне спреме, а у школи постоји и психолошко-педагошка служба. Кадрови школе су посебно поглавље, јер у школи ради 80% наставног кадра који су бивши ученици ове школе.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.