logo

Актуелности

Почела пријава за доделу бесповратних новчаних средстава за уџбенике

 

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да родитељи деце која похађају први и други разред јавних основних школа од данас до 30. септембра могу да се пријаве на јавни позив Фондације за младе таленте за доделу бесповратних новчаних средстава у вредности четири уџбеника. Он је објаснио да се ради о додели бесповратних новчаних средстава у вредности следећих уџбеника: српски, математика, свет око нас и изабрани страни језик.

– Износ средстава која ће добити зависи од тога колика је цена код издавача, али отприлике ће сви добити око шест хиљада динара. Да би родитељи, односно законски заступници могли да конкуришу, потребно је да Фондацији за младе таленте доставе потврду из школе да дете похађа први или други разред на којој ће морати да стоји од ког издавача се користе уџбеници за тај разред, затим очитану личну карту за оне које су чиповане, а уколико нису, онда копија личне карте и копија платне картице на којој се види број жиро рачуна – рекао је Весић за Беоинфо.

Он је истакао да родитељи могу да се пријаве онлајн, пошаљу поштом пријаву или дођу и предају пријаву Фондацији за младе таленте.

– Договорили смо се са свим основним школама, којих има више од 180 на територији Београда, као и са Министарством просвете, да ће секретари у школама помагати родитељима да се онлајн пријаве у самој школи. Нећемо чекати 30. септембар да се сви родитељи пријаве како бисмо поделили новац, него како се буду пријављивали и када комисија установи да су сви услови испуњени, у року од неколико дана добијаће новац на жиро рачун. Поред тога, они родитељи који се пријаве онлајн одмах ће уз потврду да им је прихваћена пријава добијати од Града Београда тачан износ средстава који ће им бити уплаћен на рачун. Ми имамо цене свих уџбеника и издавача и аутоматски ће се прерачунавати колики ће износ добити – казао је Весић.

Он је нагласио да Град Београд на овај начин жели да стане иза родитеља деце која иду у први и други разред и помогне им приликом почетка школске године када су највећи издаци.

– Родитељи који су купили уџбенике на овај начин рефундираће део средстава, а они који још увек нису купили и плаћају их на рате моћи ће да плате све одједном или већи део рата. На овај начин Град Београд показује да стоји иза више од 34 хиљаде родитеља, јер толико деце отприлике иде у први и други разред на територији Београда – истакао је Весић.

Он је подсетио да ће родитељи чија деца похађају трећи, четврти, пети и шести разред бити позвани од 1. септембра када почиње и подела таблета.

– Таблети ће имати картицу Телекома Србије са бесплатним интернетом и шифру, односно код за коришћење дигиталних уџбеника, тако да ће сва деца, њих 67.592, добити своје таблете. Без обзира на имовинско стање родитеља, свако дете ће добити таблет. Ово је заиста велика ствар и Београд ће по томе бити изнад свих других престоница у Европи. Сви таблети су осигурани и свако оштећење или губљење ће исплатити осигурање. Родитељи потписују за таблете на три године а након тога постају њихово власништво – рекао је Весић и нагласио да се на овај начин даје допринос ери дигитализације.

– Први пут ћемо моћи да спроведемо праву дигитализацију будући да ће сва деца бити опремљена. Београдска деца ће имати оно што немају деца ни Беча ни Париза ни Лондона и веома сам срећан због тога. До средине септембра, око седам хиљада наставника и учитеља који раде са децом трећег, четвртог, петог и шестог разреда добиће лаптопове са бесплатним интернетом, како би и они били опремљени за рад. Улазимо у ново доба образовања и срећан сам јер Београд има такав буџет да може, без задуживања, из буџетских средстава да уложи новац у образовање наше деце – закључио је Весић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.