logo

Актуелности

Уручена јавна признања на Свечаној академији

Уручена јавна признања на Свечаној академијиДоделом јавних признања на Свечаној академији одржаној јуче у сали биоскопа на прави начин је окончан овогодишњи програм прославе Дана општине Младеновац. Уз вероватно најбољу организацију доделе јавних признања до сада, Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац, уручио је овогодишњим добитницима општинска признања за рад и постигнућа у различитим областима живота.

Док су на видео биму пролазиле слике и филмови о Младеновцу и добитницима признања, програм су ефектно допуниле музичке и глумачке нумере. Посетиоци су имали прилику да премијерно погледају и трејлер за филм "Стеван Живковић" у режији нашег суграђанина Владимира Тагића, који је недавно сниман у нашем граду. Након завршетка официјалног програма, домаћини и гости, окупили су се на коктелу у фоајеу Центра за културу.

Синоћњи програм отворио је Радета Марић , председник Скупштине градске општине Младеновац, поздравним говором.

− Уважени добитници признања, поштовани гости, драги гости, поштовани председниче власти, пријатељи и суграђани честитам вам Дан општине. Лично и дубоко верујем да су зацртане смернице будућности овога града добре и да се снагом заједништва могу остварити. Знамо да може увек боље зато су пред нама будући дани. Наш ентузијазам и подршка грађана дају нам снагу да се ухватимо у коштац са свим проблемима који нас прате. Уверен сам да ће наступајући период бити обележен међусобним поверењем и разумевањем јер то је једини пут који води до успеха и бољег сутра − рекао је Марић.

Добитнике признања и госте поздравио је и Бранислав Јовановић , председник Градске општине Младеновац, који је напоменуо да сваки Младеновчанин који поштено и искрено ради свој посао заслужује признање и поштовање.

− Знате врло добро, као и ја, да политичари тешко одоле искушењу да сваки јавни скуп искористе за беседу о томе шта су као власт урадили за своје грађане, или пак да се правдају зашто нису учинили оно што су обећали. Наравно, ово је згодна прилика за моје колеге и да дају нова обећања, али на страну са тим. Данас на 117 рођендан наше вароши не желим да причам о изграђеним и неизграђеним улицама, осветљеним сокацима и онима где се још увек иде са батеријском лампом. Не желим да причам о томе да ли као власт испуњавамо очекивања наших суграђана, иако сваког дана, а богами све чешће и ноћима, самог себе питам да ли смо на правом путу да направимо од наше општине пристојно место за живот.

Где грешимо ? Да ли радимо довољно брзо, искрено и предано ? Да ли за све има довољно новца у општинској каси ? Знате, неко је у шали рекао да паре нису проблем јер пара нема. Па шта нам онда остаје када нема пара. Остају нам људи. Данас смо се окупили да одамо признање управо тим људима. Младеновчанима који су доказ да међу нама, у овој вароши и овим селима, живе и раде људе који су највећа вредност једне општине.

Сигуран сам да је господин Бата бар део свог богатог глумачког умећа црпео из своје Кораћице, из живота и обичаја народа Младеновца и поткосмајских села и уградио тај народни живот у многобројне ликове које је тумачио. Исто тако сам сигуран да је наш Никола освојио злато у Мароку уз помоћ својих тренера из Младеновца, али и породице и пријатеља. Радници из Дневног центра за стара лица већ 25 година улажу срце и знање како би наше најстарије суграђане отргли од отуђености и усамљености. Карате клуб Младеновац је преданим радом од малишана са младеновачких улица направио европске и светске шампионе, али што је много важнје кроз спорт и фер плеј и добре људе.

Наша Техничка школа са 1.400 ученика одавно је постала машина за производњу добрих студената и стручњака. Имати овакву једну установу у време кризе и недостатка квалификованих радника велики је залог за будућност наше општине. То знају родитељи из целе Шумадије и зато своју децу из Аранђеловца, Тополе, Смедервске Паланке и осталих градова и села шаљу у нашу школу. Да није било Кенија тешко да би терени у "25 мају" икада били изграђени и богато опремљени. На тим теренима игра се кошарка до касно у ноћ, на тим теренима су прве кошеве убацили многи момци и девојке који данас играју у српским и европским клубовима. Наша младеновчанка учитељица госпођа Марковић најбоља је потврда да школа није само учење сабирања бројева и рудног богатства јужног Велса. Душанка Марковић је показала да је школа васпитање, да је школа уливање самопоуздања и пре свега топла, људска реч. Из ових предмета учитељица је током целокупног радног века ређала само петице. На крају, када неко годинама долази у ваш град као Клемен Кович из Словеније онда он више није гост, већ домаћин. Господине Кович, сада већ као Младеновчанину и редовном и учеснику манифестације "Ваздухом хлађена страст", захваљујем вам се на свакој лепој речи коју сте о нашем граду пренели вашим суграђанима и пријатељима у Љубљани.

Као општина и као друштво минулих година учинили смо једну неправду коју, надам се, данас исправљамо. За људе који су све ово време били далеко од пријема, коктела и свчаности, а својим радом су заслужили много више од тога, од ове године установили смо награду за Најбољег пољопривредника.

Драги пријатељи, на многа питања немам одговор али знам једну ствар − Највећа награда коју живот може да вам понуди је да мукотрпно радите посао вредан труда − рекао је Јовановић након чега је добитницима уручио јавна признања и награде.

Најпре је Клемену Ковичу из Љубљане додељена Плакета општине Младеновац. Захваљујући на признању Кович је рекао да се од првог доласка у Младеновац осећа као домаћин, нарочито се захвалио фамилији Радовановић, где се, као каже, осећа као код куће.

Затим су уручене награде најбољим пољопривредницима − Специјалну награду за унапређење воћараства добио је Милован Петровић из Дубоне . Прву награду Тошаковић Зоран из Велике Иванче, другу Жујовић Миодраг из Рајковца и трећу Ескић Радмило из Ковачевца.

Након тога прешло се на доделу Јавних признања општине Младеновац за 2010 годину.

Добитница Захванице за заслуге постигнуте на плану образовања и васпитања, Душанка Марковић , наставница српског језика у пензији. Она је рекла да је тешко некоме ко је 40 година предавао српски језик да се захвали у пар речи.

− Ово признање не схватам као лично, већ као признање просвети и струци за коју могу да кажем да су као и пољопривредници ретко награђивани и били пред овим микрофоном. Топло поздрављам све моје бивше ученике. Ово признање је за мене велико али ја сваког дана добијам признања од својих ученика и на зеленој пијаци и бувљаку. Надам се да ће ме многи моји ученици превазићи, а неки су то већ одавно учинили − рекла је Марковићева.

Добитник Захвалнице за заслуге постигнуте у развоју спорта, изградњи спортских терена и установљењу спортских манифестација од значаја за градску општину Младеновац. Драган Ивановић - Кени рекао је да му је част што добија захвалницу која за њега и његов тим има посебно обележје јер долази од људи који знају да цене, сем људских и спортске вредности.

Јавно признање – Повеља општине Младеновац у области образовање и васпитања додељена је Техничкој школи . Директор ове установе, Драган Мијаиловић, нагласио је преко 20.000 ученика у последњих педесет година, изашло из ове школе што је довољан доказ вредности људи који раде у овој установи.

− Можда је ово данас највеће признање за нас који смо се родили, учили и вратили се свом граду. Већина наставника који раде у Техничкој школи њени су бивши ученици и вратили су се да одуже макар мало своме граду, деци и генерацијама које долазе − рекао је Мијаиловић.

Повељу у области спорта добио је Карате клуб "Младеновац" . Испред клуба Драгослав Стојковић нагласио је да ово признање ласка али и обавезује на још боље резултате.

Добитник повеље у области социјалне заштите је Установа "Дневни центар и клуб за старије Младеновац I" чији се представник Слободан Гаковић захвалио на указаном признању. Он је поздравио све присутне у име корисника и запослених. Гаковић је нагласио да је током свог постојања клуб остварио многа признања и награде, као и да наша општина може бити поносна на своју социјалну заштиту.

Мали грб општине Младнеовац уручен је младеновачком шампиону, младом каратисти Николи Јовановићу за постигнуте резултате на европским и светским такмичењима.

− Надам се да сам у својој досадашњој каријери достојно представљао свој град што у нашој земљи, што у иностранству. Надам се да ћу и у будућем периоду оправдати ово признање. Поред награда која сам добио, морам да кажем да је ово признање мени посебно драго јер долази од мог града − рекао је Јовановић.

Овогодишњи добитник највишег општинског признања Великог Грба општине Младеновац је прослављени српски глумац из Кораћице Велимир Бата Живојиновић .

− Прво да вам се захвалим. Многе су власти биле и пролазиле, а ово је прва која ми нешто додељује за мој Младнеовац. Заиста ћу бити искрен, радовао сам се свим наградама у животу које сам добио, великим и малим, али ово је нешто посебно. Морам да кажем да се поносим што сам из овог краја, и свуда сам говорио који су ме питали − Откуд ви у овом свету ? Ја им кажем − Ја од оваца. Јер сам стварно чувао овце у Кораћици и отишао у Београд. Ја бих, радо, а могу да помогнем Младеновцу. Иако нисам никаква институција до сада сам доста помогао Београду, а мислим да Младеновац од тога није добио ништа. Ако неко може од мене који сам чувао овце у Кораћици да направи глумца, онда то може да се направи од сваког човека. Сада после свог рада свакоме могу за недељу дана да објасним све што је потребно да буде глумац. Предлажем Младеновцу да отвори средњу глумачку школу. То врло лако може да се оствари и користиће многим младим људима, а то би овом граду донелу велику афирмацију јер би одавде изашли велики глумци − рекао је Живојиновић.

Након завршетка Свечане академије присутни су прешли у башту код фонтане где су имали прилику да уживају у музици и модној ревији ученика Техничке школе. Програм прославе Дана општине завршен је синоћ рок концертом на бини испред зграде општине на којем су учествовали младеновачке рок група и гостујући бенд из Словеније.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.