logo

Актуелности

Oбележено освећење спомен чесме "Црквенац"

Oбележено освећење спомен чесме "Црквенац"Уз присуство представника страних амбасада, Министарства за рад и социјалну политику Владе Републике Србије и борачких удружења данас је обележена годишњица oсвећења спомен чесме "Црквенац", подигнуте 1915. године као захвалност докторки Елси Инглис и савезничким санитетским мисијама. У свечаној сали која носи име др Елси Инглис, хуманистикиње и великог пријатеља српског народа, званице је угостио Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац.

Поред представнике општине Младеновац, данашњој свечаности присуствовали су и амбасадор Велике Британије у Србији, Стивен Вордсворт као и британски војни аташе Најџел Фен, амбасадорка Аустралије, Хелена Студерд док су из амбасаде Канаде дошли саветник Кенет Сули и аташе Рејмонд Притулиак.

Данашњи гост Општине Младеновац била је и Верица Вуковић, супруга покојног др Жарка Вуковића, аутора више текстова и књига о савезничким лекарима у Србији током Првог светског рата и редовног посетиоца свечаности на Црквенцу.

Добродошлицу у наш град гостима је пожелео Бранислав Јовановић , председник Градске општине Младеновац. Поздрављајући присутне, Јовановић рекао да му као грађанину и председнику општине представља част и задовољство што и ове године Младеновац има прилику да угости предстванике држава савезника у Првом светском рату.

– Даме и господо, ваше присуство најбољи је доказа да и после скоро 100 година од доласка савезничких лекара и медицинских сестара у ратом и болешћу опустошену Србију делимо исте вредности, вредности хуманости и пожртвовања. Одавајући пошту докторки Инглис захваљујемо се свим лекарима, медицинским сестрама, обичним женама, домаћицама, мајкама и супругама које су напустиле мир и спокој својих домова и дошле у хиљадама километара далеку и непознату земљу.

О величини и значају њиховог дела тешко је говорити. Данас би то уместо нас много боље урадио покојни доктор Жарко Вуковић који је годинама Србији и свету причао о историјском сјају докторке Инглис. Наш је људски и морални задатак да данас и у годинама које долазе ту причу наставимо – нагласио је Јовановић.

У последњој години свог мандата, редовни гост свечаности на Црквенцу, Његова Екселенција амбасадор Велике Британије у Србији, Стивен Вордсворт захвалио се домаћину на пријему.

– Поштовани господине Јовановићу, даме и господо, драги пријатељи. Врло сам срећан што сам данас поново у овој предивној сали коју сте посветили докторки Инглис. На жалост, ово је последњи пут да присуствујем свечаности у Младеновцу пошто после четири године као амбасадор, крајем новембра, напуштам Београд. Желео бих да вам се захвалим на свему што сте учинили на очувању сећања на др Инглис и њену мисију. Верујем да ће мој наследник наставити ову успешну сарадњу и блиску везу између Младеновца и Британске амбасаде у Београду.

Желео бих да искористим ову прилику да се присетимо и др Жарка Вуковића који нам је својим вредним радом свима пружио сјајан пример. Докторка Инглис је у Младеновац дошла из Шкотске вођена професионалним и људским мотивима. Записи из тог времена сведоче да је она, иако дошла издалека, времено развила разумевање и велико поштовање за Србију. Током свог мандата у Србији заиста сам се уверио да ни ви, као ни остали грађани Србије, нисте заборавили преко 600 лекара и медицинских сестара из Британије који су помагали Србији током великог рата. На томе вам се у име Велике Британије најискреније се захваљујем – рекао је Вордсворт.

Након пријема у свечаној сали " др Елси Инглис ", представници делегација су положили венце на спомен чесми "Црквенац". Свечаност је употпунио хор ОШ "Момчило Живојиновић" песмама "Востани Сербие" и "Тамо далеко" као и млади глумац Михајло Максимовић монологом из књиге "Сећања једног српског војника" аутора Живадина Чокића.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.