logo

Друштво

Трећина без основне школе

Трећина без основне школе Београд − Степен образовања сеоског становништва је забрињавајуће низак, са обзиром на то да 36,3 одсто њих нема завршену основну школу, а 28,7 одсто има само основно образовање − оцењено је јуче на конференцији Одбора за образовање Српске академије наука и уметности (САНУ). Чланови Одбора за образовање САНУ истакли су да је образовање сеоског становништва потпуно запостављено, као и да 65 одсто становника села нема никакву професију, док је код жена тај проценат још виши - 71,7 одсто. Уз то, у сеоским срединама предшколским образовањем је обухваћено само 15 одсто деце.

Ана Пешикан, чланица Одбора за образовање САНУ, нагласила је да је образовање сеоског становништва тема од националног интереса, као и да је то суштинско питање за развој земље. Она је додала да земља у којој око 42 одсто становништва живи у сеоским подручјима нема озбиљне шансе за развој, ако не унапреди едукацију сеоског становништва.

Према њеним речима, од укупног броја школа у Србији око две трећине су мале сеоске школе, а у њима се школује само 10 одсто деце, док се у великим школама образује осталих 90 одсто. Иван Ивић, члан Одбора за образовање САНУ, нагласио је да је квалитет образовања на селу значајно слабији, као и да деца на селу постижу статистички знатно ниже резултате и остварују тек око половине републичког просека. Како је додао, у Министарству просвете од око хиљаду запослених не постоји нико ко се бави овом проблематиком.

Пренето из дневног листа "Данас"

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.