logo

Друштво

Пушачи свих земаља, уједините се!

Пушачи свих земаља, уједините се!

Баук кружи Европом (и светом) - баук пушења, a све силе старе Европе (и света) сјединиле су се у свету хајку против тог баука јер пушење треба протерати, пушаче изоловати, показати зубе. Укратко, ви сте, господо, АУТ - кажу. Цигарете, цигаре и остали носиоци никотина већи су злочинци од било чега што се досад појавило у историји човечанства. А глобално загревање, загађеност ваздуха, проблем отпада... А нафта и њезини деривати, а џипови и авиони, корумпирани политичари који ће посећи хектаре шума да би неком тајкуну омогућили тржни центар (задужбину, ваљда), уз малу помоћ подмазивања!

Из ове чињенице излазе две ствари. Све европске (и светске) силе већ признају пушаче као силу (придајући им невероватну моћ да узурпирају туђе право на избор, а где је ту пушачко), нас, дакле, који отворено излажемо своја схватања, своје циљеве, своје тежње, а причама о бауку пушења желе да свет окрену против нас.

Забрана пушења у ЕУ и региону

АУСТРИЈА - Пушење је забрањено у затвореном простору осим у неким кафићима, ресторанима и дискотекама. На радним местима, уживаоци дувана не морају да се одрекну цигарета уколико се с тим слажу све њихове колеге. Пушење је забрањено у возовима и на железничким станицама. У јануару 2009. уведена је измена на Закон, те у ресторанима, кафићима и дискотекама већим од 80 метара квадратних морају да постоје пушачке и непушачке зоне. Угоститељи чији су локали мањи од 50 метара квадратних могу да се определе да ли ће бити домаћини пушачима или непушачима. Законом је предвиђен дуг период прилагођавања.

БЕЛГИЈА - Од јануара 2010. ублажен је претходно уведен Закон, те је пушење дозвољено у баровима у којима се не служи храна. Од 2006. забрањено је уживање никотина на радном месту. Од 2008. на снази је забрана конзумирања дувана у школама.

БУГАРСКА - Закон о забрани пушења ступио је на снагу 1. јуна ове године, али је три дана касније укинут уз образложење да ће се на тај начин избећи губици у туризму у периоду кризе.

ГРЧКА - Нови Закон о тоталној забрани пушења у затвореним јавним просторијама ступио је на снагу у септембру ове године. Уживање никотина није дозвољено ни у засебним просторијама у предузећима и канцеларијама. Појединце који крше прописе очекује новчана казна између 50 и 500 евра и њихова имена ће се наћи у бази података прекршилаца. Предузећа ће плаћати између 500 и 10.000 евра. Међутим, утврђено је да Грци, најстраснији пушачи у ЕУ, не поштују закон, те и даље конзумирају цигарете у таксијима, кафићима и ресторанима. Грчка влада је повећала порез на дуван.

ДАНСКА - Закон о забрани пушења у угоститељским објектима, јавном превозу и на радним местима ступио је на снагу у августу 2007. Изузетак представљају угоститељски објекти мањи од 40 метара квадратних и канцеларије у којима ради само један службеник. У објектима у којима се не служи храна може се направити одвојена просторија за пушаче. Закон је наишао на протесте и од новембра 2007. се не примењује потпуно. Прошле године донета је одлука да се изврши његова ревизија.

ЕСТОНИЈА - Забрана која се односи на јавне установе и радна места, али не и на ресторане, ступила је на снагу у јуну 2005. Две године касније проширена је и на угоститељске објекте, мада је пушење још увек дозвољено у одвојеним просторијама.

ИРСКА - Потпуна забрана пушења на јавним и радним местима на снази је од марта 2004. Ирска је прва земља која је увела Закон о потпуној забрани конзумирања никотина на јавним местима.

ИТАЛИЈА - Четврта земља у свету која је увела забрану пушења. Од јануара 2005. конзумирање никотина није дозвољено у јавном затвореном простору, укључујући барове, кафиће, ресторане и дискотеке. Међутим, дозвољене су засебне просторије за пушаче и у њима може да се служи храна под условом да имају вентилационе системе, клизна врата којима ће бити спречено да се дувански дим шири на остатак локала и не смеју заузимати више од половине укупне површине простора. Цигарете се не могу конзумирати ни у подземној железници и возовима, али је пушење, пак, дозвољено у баштама угоститељских објеката.

КИПАР - Уживање никотина на јавним местима потпуно је забрањено од 1. јануара ове године. За кршење закона следи казна од 37 евра на лицу места, а уколико се против појединца подигне тужба, могуће је да достигне и 2.000 евра. Власници ресторана и кафића упозоравају на могућност пада промета. Иначе, ово је строжа верзија Закона из 2002. према којем су биле дозвољене посебне просторије за пушаче у установама. Међутим, како се наводи, закон је пооштрен зато што није поштована његова претходна верзија.

ЛЕТОНИЈА - Од маја 2010. пушење је потпуно забрањено у баровима и ресторанима, као и у парковима и у кругу од десет метара око владиних институција, школа, станица градског превоза.

ЛИТВАНИЈА - Од јануара 2007. на снази је закон према којем је забрањено пушење у ресторанима, баровима, локалима где се служи храна и у клубовима, као и у јавном превозу, осим у возовима који возе на дуже дестинације у којима постоје посебне просторије за пушаче. Закон се углавном поштује, нарочито у већим градовима.

ЛУКСЕМБУРГ - Конзумирање цигарета забрањено је у затвореном простору, као што су болнице, шопинг центри, школе и ресторани. Међутим, Закон се не односи на барове и кафиће у којима се служи само брза храна. Занимљиво је да је у кафићима у којима се служи храна забрана пушења на снази свакога дана од 12 до 14 и од 19 до 21 сат.

МАЂАРСКА - Пушење је већ неколико година забрањено у јавним установама, јавном транспорту, аеродромима, болницама. Од ове године конзумирање никотина забрањено је и на спортским теренима и подвожњацима. Захваљујући јаком пушачком лобију, процес усвајања предлога закона о потпуној забрани пушења у угоститељским објектима је у застоју. У многима од њих пушење је дозвољено.

МАЛТА - Од априла 2004. пушење је забрањено у јавном превозу, ресторанима, клубовима и јавним установама с тим што су дозвољене одвојене просторије за пушаче.

НЕМАЧКА - Забрана пушења у хотелима, ресторанима и баровима ступила је на снагу 2008. и почетком 2009. Међутим, закон је ублажен већ августа 2009, те је у баровима с једном просторијом од 70 метара квадратних дозвољено конзумирање дувана, док је у угоститељским објектима већим од те квадратуре могуће издвојити посебну просторију за пушаче. Међутим, према писању медија, забрана се не поштује на многим местима, а инспекције су веома ретке.

ПОЉСКА - На снази је Закон према којем пушење није дозвољено у школама, здравственим установама и у јавном превозу. Од 15. новембра цигарете неће моћи да се конзумирају ни у угоститељским објектима, с тим што ће постојати могућност да се власници малих локала изјасне да ли желе да буду домаћини пушачима или непушачима, док се у великим локалима могу издвојити просторије за конзумирање дувана.

ПОРТУГАЛ - Од јануара 2008. примењује се Закон према којем није дозвољено пушење у затвореном простору без адекватног вентилационог система. За појединце који крше прописе предвиђена је казна од хиљаду евра, а за установе 2.500 евра.

РУМУНИЈА - Од јануара 2009. пушење је забрањено у здравственим, образовним и спортским установама, као и у владиним институцијама, позориштима и биоскопима, баровима, ресторанима, на радним местима, у јавном превозу и аеродромима уколико не постоји посебан простор за ту намену. За непоштовање Закона следи казна између 600 и 1.200 евра. Угоститељски објекти мањи од сто метара квадратних могу бити намењени пушачима или непушачима, док је у оним већим од те квадратуре дозвољена посебна просторија за пушаче. Међутим, закон се слабо поштује.

СЛОВАЧКА - Прошле године је усвојен предлог закона према којем је забрањено пушење у ресторанима. Гости у пабовима и кафићима, пак, могу да уживају у никотину под условом да се у тим локалима не служи храна. Најмање 50 одсто простора у ресторанима мора бити резервисано за непушаче. Цигарете се не могу конзумирати ни у јавном превозу, школама, факултетима, позориштима, биоскопима, игралиштима, продавницама, галеријама.

СЛОВЕНИЈА - Пушење је забрањено од 2007. и спровођење Закона тече без проблема. Прописи се, међутим, не односе на пушачке зоне у баровима, затворима и старачким домовима и хотелским собама за пушаче.

УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО - Пушење је забрањено у Шкотској од марта 2006, у Велсу од априла 2007, у Енглеској од јула исте године. Од ступања Закона на снагу знатно је опао промет у угоститељским локалима, као и продаја пива.

ФИНСКА - Од марта 1995. пушење је забрањено у јавним институцијама и на радним местима. Међутим, Закон се није показао ефикасним, будући да је само неколико објеката уградило вентилационе системе. И подела ресторана на пушачку и непушачку зону показала се као неефикасна. Од јуна 2007. прописи се односе и на угоститељске објекте, с тим што је у некима од њих дозвољен период прилагођавања од две године. У баровима и возовима дозвољене су одвојене просторије за уживаоце никотина под условом да се не служи храна. Од почетка ове године постоје планови да Финска уведе потпуну забрану пушења на свим јавним местима.

ФРАНЦУСКА - Пушење је забрањено у свим јавним установама. Међутим, према писању појединих медија, забрана се слабо поштује. Према новим правилима, дозвољене су одвојене просторије за пушаче под условом да заузимају мање од 20 одсто укупне површине локала и да немају више од 35 метара квадратних, да имају вентилационе системе и аутоматска врата. У тим просторијама се не сме служити храна и пиће.

ХОЛАНДИЈА - Пушење је забрањено у јавним установама и јавном превозу. Од јануара 2004. сви запослени имају право да раде у просторијама у којима нема дуванског дима. Од јула 2008. цигарете се не могу конзумирати ни у угоститељским објектима, мада су дозвољене одвојене просторије за пушаче под условом да се у њима не служе храна и пића. Забрањено је и рекламирање цигарета. Од 3. новембра ове године на снази је одредба према којој је пушење дозвољено у баровима до 70 метара квадратних уколико је у њима власник једини запослени.

ЧЕШКА - Сенат је у јулу прошле године донео одлуку да уведе измене у Закон о забрани пушења, те угоститељи сада могу да бирају да ли ће се у њиховим локалима конзумирати дуван или не.

ШВЕДСКА - Пушење у угоститељским објектима забрањено је од јуна 2005, мада постоје засебне просторије за пушаче у којима се не сме служити храна и пиће. Забрану подржава већи део становништва.

ШПАНИЈА - Од 2006. никотин се не може конзумирати у канцеларијама, продавницама, школама, болницама, културним установама и у јавном превозу. У ресторанима већим од сто метара квадратних дозвољене су пушачке зоне које морају бити физички одвојене од остатка локала, док власници оних мањих могу да се определе да ли ће им гости бити пушачи или непушачи. Међутим, у великом броју ресторана и барова не поштују се прописи. Од јануара 2011. на снагу ступа строжи Закон према којем пушење неће бити дозвољено нигде у затвореном простору, укључујући барове, ресторане и кафиће. Само ће у хотелима, болницама за ментално оболеле, затворима и старачким домовима постојати собе за пушаче.

ХРВАТСКА - Закон о забрани пушења уведен је прошле године. Упркос жестоком отпору угоститеља, пооштрен је у марту ове године. Ипак, у кафићима мањим од 50 квадрата може се конзумирати дуван, али под условом да се угради вентилациони систем, а на њиховим је власницима да одлуче хоће ли у својим локалима дозволити пушење. Међутим, тај компромис неће важити 2012. када на снагу ступа закон о забрани пушења на свим јавним местима. Оснивају се клубови пушача.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - Пушење је забрањено у јавним установама од септембра 2007.

ЦРНА ГОРА - Закон о забрани пушења готово да се и не поштује. Кафићи или нису подељени или су неадекватно подељени, па је простор за пушаче већи од оног за непушаче. Најављене су допуне и измене Закона у циљу његове потпуне примене.

МАКЕДОНИЈА - Закон према којем је пушење забрањено у затвореним просторијама, али и на терасама где се служи храна, на снази је од 1. јануара ове године, што је изазвало гнев угоститеља који су три недеље касније у знак протеста затворили своје локале на један дан. Тврде да им је од ступања Закона на снагу опао промет између 40 и 70 одсто, што би, како упозоравају, могло да резултира смањењем броја радних места. Оне који не поштују прописе очекује казна између 150 и 300 евра, док ће локали морати да издвоје између 2.500 и 4.500 евра. Они ресторани и кафићи за које инспекција утврди да су више пута кршили Закон могу бити затворени и до 30 дана.

СРБИЈА - Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму, од 11. новембра ове године, пушење је забрањено у свим затвореним јавним просторима и на радном месту.


Текст пренет из дневног листа "Данас"


  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.