logo

Култура

Изложба "Кнежевски гроб" у Младеновцу

Изложба под називом "Кнежевски гроб у Великој Крсни код Младеновца" ће бити постављена у Младеновцу, у Свечаној сали "др Елси Инглис", у Улици краља Петра I, број 175, од 26-28.12.2013. године. Изложба је ауторски рад Велибора Катића, кустоса Музеја Младеновца.

У градскoј општини Младеновац, у области културе, у току је реализација вредног пројекта "Изложба и каталог изложбе резултата заштитних археолошких ископавања гвозденодобске хумке на локацији Коњовац у Великој Крсни", суфинансираног из буџета Републике Србије Министарства културе и информисања. У оквиру пројекта, у току је израда пратећег каталога изложбе кнежевског гроба, резултата овог значајног открића, који ће трајно бити доступан стручној, као и широј домаћој и страној јавности.

Заштитна археолошка ископавања праисторијске хумке у Великој Крсни код Младеновца обављена су током 2008. године. Ископавањима је истражен гроб трибалског племића са краја VI или почетка V века пре нове ере. Ово откриће је први налаз кнежевског гроба на територији Београда и у српском Подунављу из периода старијег гвозденог доба. Такође је и први налаз кнежевског гроба у Србији, који припада Трибалима, балканском народу забележеном од стране античких историчара.

Од налаза изузетну културну и материјалну вредност имају гробни прилози личних ствари покојника израђених од злата (појасна копча, украсне розете, апликације ножева), сребра (фибула и наушнице), као и предмети од других материјала (предмети од гвожђа, камена, печене земље). Један број налаза припада уникатним, изузетно вредним и значајним предметима у оквиру културног богатства Републике Србије. Предмети од племенитих метала се везују за аутохтоно занатство, док се неколико златних предмета везује за увоз из јужнобалканских - грчких радионица.

Реализација овог пројекта из области музејског археолошког наслеђа имаће афирмативну улогу у презентовању и допуњавању слике о културном наслеђу и богатству територије Београда и Републике Србије.

Иначе, на реализацији пројекта ради шири тим функционера и запослених у градској општини Младеновац. На отварању изложбе 26.12.2013. године у 18 сати биће позвани представници општине, Министарства културе и информисања, Музеја града Београда, представници других установа културе републичког и градског нивоа, део стручне јавности из области археолошког - музејског наслеђа, заинтересовани грађани, као и представници више електронских и штампаних медија.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.