logo

Култура

Изложба о свадбеним обичајима младеновачког краја

Магдалена Ивковић, виши кустос Музеја Младеновца аутор је изложбе "Здраво били, младенци мили !" која ће бити отворена 15. маја у 19 сати у Конаку кнегиње Љубице у Београду. Изложба је посвећена свадбеним обичајима са нашег поднебља у периоду од краја XIX до осамдесетих година XX века.

Како Магдалена Ивковић наводи у опису изложбе, свадба је један од најважнијих и садржински најбогатијих ритуала животног циклуса. Свадба представља увеличавајуће огледало дубоких културних процеса и потреса. У њима се огледају сви важнији аспекти живота једне заједнице: економске прилике, породични односи, културне вредностии верска припадност. Свадбени обичаји младеновачког краја проучавани су на основу теренских истраживања, породичних фотографија и музејских предмета. Најбројније предмете на изложби представљају фотографије са забележеним најсвечанијим животним тренуцима.

Многи елементи свадбених обичаја који су заступљени у младеновачком крају појављивали су се у ширем културном простору, где су се спроводили на сличан начин. То се нарочито огледа у обредима прелаза невесте из једне породице у другу, као и у обредима увођења невесте у  домаћи култ младожењиног дома.

До шездесетих година XX века, традиционална свадба у младеновачком крају била је чврсто структуирана и испуњена строго устаљеним ритуалним радњама, које су извођене с циљем обезбеђења срећног живота младенаца. У другој половини XX века  постепено настају дубоке социјалне и економске промене у друштву, које су условиле и промене у свадбеној обичајној пракси.

Свадбени обичаји обухватају три фазе:

Пресвадбени обичаји обухватају време и обичаје  до свадбе: момковање – девовање, улога  проводаџије, припрема девојачке спреме, просидба, уређај (одлазак у младожењин дом), прошевина, веридба,  позивање сватова, превоз младине опреме; Свадба подразумева: припреме у младожењином и младином дому, окупљање сватова и одлазак сватова по младу, извођење младе, венчање у цркви и општинској сали,  одлазак у младожењину кућу, обичаји испред куће (сито, наконче, служење младенаца, обилазак око огњишта), обичај даривања бошчалуцима и даривање младенаца, ломљење погача... Завршни обред (шарено коло, свођење младенаца), испраћај кума и старојка; Обичаји после свадбе: прво ритуално умивање свадбених часника, одлазак у позивање званица, долазак пођана, повратак (краћи боравак младе у родитељском дому) и прославу празника "Младенци".

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.