logo

Пољопривреда

Баба, јел прскано ?

Баба, јел прскано ?Одговор на ово питање које свако од нас постави када купује воће на пијаци, у данашње време масовног коришћења пестицида, постао је излишан. Шта год баба да вам одговори, свако зна да је јабука или бресква на путу од "њиве до трпезе" прошла серију "туширања" разним пестицидима да би горепоменута баба уопште могла да заради неки динар. Једноставно, у садашњим условима пољопривредне производње тешко је помирити жељу произвођача за зарадом и жељу потрошача за здравом храном.

Међутим, да се овом плану нешто мења сведочи и недавно потписан уговор између наше општине и Пољопривредно стручне службе "Космај" о организацији Прогнозно – извештајне и саветодавне службе на територији Градске општине Младеновац.

Ова служба ће у наредном периоду свакодневно достављати нашим пољопривредницима обрађене податке добијене са електронских метеоролошких станица постављених у Дубони, Великој Крсни, Кораћици и Марковцу.

Захваљујући прикупљеним и обрађеним подацима, ратари ће имати праву и меродавну информацију како би одабрали најповољнији моменат за третирање пољопривредних култура, начин третирања, препоручене дозе, одговарајуће препарата и слично. Такође, служба ће давати прогнозу појаве биљних болести и штеточина, праћење проузроковача обољења и предлагање одговарајућих мера заштите.

Обавештавање и објављивање извештаја која ће садржати стручни, прогнозно – извештајни и саветодавни део ће се вршити путем средстава локалног јавног информисања − ЈПИ "Младеновац" (радио и телевизија), званична Интернет презентација општине Младеновац и преко Информатора Градске општине Младеновац. Да би подаци стигли до сваког засеока предвиђено је штампање брошура, као и лично обавештавање пољопривредних произвођача (телефон, смс, е-mail).

Милан Ђорђевић, члан Општинског већа за пољопривреду , каже да је уговор резултат припрема рађених током целе прошле године како би се успоставио систем обавештавања наших произвођача о правовременом и адекватном одржавању воћа и поврћа.

− Конкретно ради се о коришћењу наших метео - станица које смо купили, а за које се у току ове године планира и куповина додатне опреме. Наши произвођачи ће имати комплетне меродавне податке на основу параметара који су добијени са модерне стационарне али и мобилне опреме. Имамо могућност да добијемо огроман број података јер нам је циљ да са једне стране смањимо економски удар на произвођача тиме што ће се смањити број поливања али и да самим тим добијемо много здравије производе. Уз то наши произвођачи ће иамти прилику да прођу и едукацију из области коришћења пестицида − каже Ђорђевић.

О томе како ће цео систем функционисати Ђорђевић каже :

− Метео - станице мере влажност, температуру, орошавање лишћа, брзину ветра и остале битне параметре за одређивање услова настанка одређених биљних болести. Ти параметри се аутоматски шаљу до сајта аустријске фирме "Метеос" где се обрађују и добијамо података о конкретним болестима које нападују одређене биљне врсте − јабуку, крушку, брескву, јагодичасто воће итд. Ово је битно јер моменат услова стварања неке болести није исти у Дубони као у Крсни или Кораћици где су стациониране станице. Циљ нам је да покријемо још неке висинске коте у општине и онда ћемо имато детаљан пресек микроклимата наше општине и праве параметре на основу којих можемо закључити време за заштиту против, на пример, пепелнице у Дубони, али и да кажемо људима у Кораћици да не прскају беспотребно воће док се не створе предуслови за стварање те болести. Дакле, суштина је да смањимо економски удар уштедом пестицида, али и да добијемо здравије воће − објашњава Ђорђевић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.