logo

Пољопривреда

Предавање о афлатоксину

 

Пољопривредна и саветодавна служба Младеновац одржала је данас предавање за пољопривреднике у Великој сали општине Младеновац.

Традиционално, Пољопривредна и саветодавна служба Младеновац, користи зимски период како би кроз серију предавања упознала пољопривреднике са новинама у пољпривредној производњи и решењима за конкретне пороблеме у сточарству и ратарству.

Тематски, данашње предавање је било посвећено заштити од афлатоксина у кукурузу и воћу, превентивне мере у сузбијању афлатоксина у складиштима, утицају суше на биљну производњу и последице деловања микротоксина на животиње.

Иначе, афлатоксини су природни микотоксини које производе многе врсте гљива рода Аспергилус од којих су најзначајније Аспергиллус флавус и Аспергиллус параситицус.

Афлатоксини су отровни и спадају међу најканцерогеније  познате супстанце. Стварају се на пољу и током складиштења, а најчешће се могу наћи у кукурузу, семенкама бундеве, сунцокрету, соји, сушеном воћу, млеку и млечним производима и месу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.