logo

Спорт

Сећање на легендарног рвача

Поводом 26. Међународног рвачког турнира у грчко римском стилу "Љубомир Ивановић Геџа" који ће се предстојећег викенда одржати у београдској хали "Шумице", Дејан Чокић, председника Градске општине Младеновац, угостио је представнике организационог одбора турнира.

Представнике Рвачког клуба "Партизан" и РК "Љубомир Ивановић Геџа" из Младеновца, организаторе турнира и родбину нашег прослављеног спортисте, усгостили су данас Дејан Чокић, председника Градске општине Младеновац и Драгослав Стојковић, члан Општинског већа за развој спорта и туризма,

У години када се навршава 32 година од смрти Љубомира Ивановића - Геџе успомене и сећања на њега још увек живе. Велике атлете остављају неизбрисиве трагове у историји спорта, а Геџа је поставио темеље српског рвања и учинио да ова древна олимпијска борилачка вештина буде уједно и наш најтрофејнији спорт. Данас је била лепа прилика да домаћини и гости заједно оживе сећање на нашег чувеног суграђанина.

Дејан Чокић, председника Градске општине Младеновац, рекао је да му преставља лично задовољство што има част да поздрави госте и пожели им добродошлицу испред општине Младеновац.

− Посебно ми је драго што сам данас са вама јер сам ја из Ковачевца као и наш чувени рвач. Надам се и верујем да ће већ следећи турнир бити у нашем Спортском центру који носи назив по Љубомиру Ивановићу Геџи, највећем спортском имену свих времена на територији наше општине. Драго ми је што ћемо да се видимо на турниру у "Шумицама", који већ четири године уназад посећујем. Иако се, на жалост, не одржава у нашој општини, ми смо увек, колико смо могли, помагали турнир, а тако је и ове године. То су била скормна средства, а и сами смо свесни колико кошта организација једног међународног турнира. Сада, као новоизабрани председник општине, бићу у ситуацији да определим та средства следеће године и ако да Бог да организујемо тај турнир у нашем граду. То Геџа заслужује, то заслужује и наш град. Жао ми је што са нама није Рајко Балтић, јер је учинио доста за ову манифестацију. Очекујемо његову помоћ да 27. турнир буде у Младеновцу – рекао је Чокић.

Наш прослављени трофејни рвач Бранко Мартиновић подсетио се на време када је "учио" рвање од Геџе.

– Кад је Геџа 1954. године ступио на место државног селектора није му било лако. Ипак, знао је да праве таленте прикупи у репрезентацију. Знао је како да направи нове рваче јер им је дао слободу у развоју. Тако сам и ја прошао ту школу. Умео је да види и препозна код рвача капитал моралних и физичких вредности. Захвални смо Геџи што нас је пустио да се развијамо и дао нам ту слободу да израстемо у шампионе.

Селектор америчке репрезентације и бивши олимпјски шампион у рвању 1976. у Монтреалу, Момир Петковић, рекао је да је Љубомир Ивановић Геџа обележио велики део његовог живота.

– Од њега сам пуно научио, био је специфичан и непоновљив. Оно што би вам показао нисте могли нигде да прочитате. Умео је да приђе сваком појединцу и да извуче најбоље из сваког од нас. Чика Љуби дугујем много и трудићу се да доведем америчку репрезентацију на овај турнир – рекао је Петковић.

Драгослав Стојковић, члан Већа за развој спорта и туризма, каже да је и сам као спортиста "крао" знање од Љубомира Ивановића.

– Јако је значајно да је он писао своју историју за живота. Такође, оно што је битно за рвачки спорт, али и за нас из Младеновца, то је да Геџа наставља да пише своју књигу. То је оно што ме фасцинира и што ми даје подстицај да останем у овом послу у којем сам већ четири деценије. Учинићемо да сећања на чика Љубу вратимо и преточимо у једну књигу.

Након пријема домаћини и гости су положили венце на гроб Љубомира Ивановића - Геџе у Ковачевцу и спомен бисту испред Спортског центра.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.