logo

Здравство

За Младеновац у првој расподели 3.312 вакцина

За Младеновац у првој расподели 3.312 вакцинаНа данашњој седници општинског Центра за пандемију свињског - мексичког грипа А (H1N1) чланови овог тела упознали су јавност са новим детаљима епидемије новог грипа на територији наше општине. Број пацијената са потврдом о вирусу А (H1N1) се није повећавао, односно овај вирус је дијагностикован код четири особе са територије наше општине.

Миливоје Радосављевић епидемиолог у Дому здравља рекао је да је у школи у Великој Крсни јуче и данас одсуствовало 37% ученика, док је др Драгана Стевовић - Тијанић, директорка Дома упознала присутне са предстојећим процесом вакцинације и бројем опредељени доза за Младеновац.

Радосављевић је рекао да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна са обзиром да је кренуо и други талас епидемије. Он је истакао да је највећи број оболелих међу малом и школском децом.

− У свакодневном смо конткту са Градским заводом за јавно здравље, а данас су послали техничара да узме брис са једног пацијента у Великој Крсни да видимо о ком се вирусу ради пошто имамо повећано обољевање међу школском децом. Приметили смо да се нешто догађа у Великој Крсни где је одсуство ученика јуче било чак 37 %, а слична је ситуација и данас. Углавном ради се о лакшим случајевима и што се тиче мере затварања школе ми за сада немамо никакве инструкције. Ни у Градском заводу нису за затварање школе, јер мој колега из Вождовца има сличну ситуацију у Белом Потоку где више од 60% ученика је одсутно и школа није затворена − рекао је Радосављевић.

Др Драгана Стевовић - Тијанић, истакла је да су стигла званична обавештења о расподели вакцина по Домовима здравља. Она је додала да се ради о вишедозним ампулама од 10 доза, а вакцинација ће се вршити када се скупи довољан број грађана.

− За Младеновац је опредељено у првој расподели 3.312 вакцина и то за приоритетне групе, а то су деца од 6 месеци до 2 године где је опредељено 92 доза, труднице (91 доза), хронични болесници (2.910), Центар за ометене у развоју (7), Геронтолошки центар (137), Општина и јавна предузећа (30) и 45 доза за здравствене раднике. Вакцинација ће се обављати у Дому здравља и у већим амбулантама у Великој Крсни, Ковачевцу, Великој Иванчи, Влашком Пољу и Јагњилу како се не би стварале гужве у Дому здравља − рекла је др Тијанић.

Она је објаснила састав вакцине нагласивши да је вакцина показала велики проценат пружања заштићености и то од 85 до 90 одсто.

− Нежељени ефекти су подељени у групе у зависности од тога колико се често јављају. Најважније је да баратамо са тачним подацима. Као веома учестале рекације, то су оне које се јављају код једног од 10 вакцинисаних, су бол на месту апликације, оток и црвенило, болови у мишићима, умор и знојење. Највећи број тих реакција је био благе природе и кратког периоде док су остале реакције веома ретке. Тако да епидемиолози свакако препоручују вакцинисање − рекла је Тијанићева и додала да је било доста дезинформација по питању нежељених ефеката, односно да за ову вакцину контраиндикација има као и за сваке друге вакцине које се годинама дају.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.