• Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
  • Градска општина Младеновац
Почетна Вести Актуелности
Младеновац обележио Свету Тројицу Штампа
16. јун 2019.

altЛитургијом у младеновачкој цркви, проласком литије улицама града и резањем славског колача испред зграде општине обележена је литија градске општине Младеновац Силазак Светог Духа на апостоле, у народу позната и као Духови, односно Света Тројица.

Прослава Свете Тројице, окупила је многобројне суграђане на литургији као и у порти младеновачке цркве. Духови, односно Света Тројица, која је и литија градске општине Младеновац, прошла је градским улицама Војводе Путника, Краља Петра Првог и Јанка Катића до зграде општине где резан славски колач.

Након резања колача, литија се упутила ка запису у улици Јанка Катића, да би се затим вратила у црквену порту где су најмлађи чланови КУД-а "Војвода Јанко Катић 1896" извели програм.

На празник Свете Тројице под у храмовима покрива се травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем. Овај обичај потиче још од првих хришћана, који су га пак преузели од Јевреја. Јевреји су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће гранчицама, зеленилом, травом и цвећем. То их је подсећало на време када су преко Мојсија добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, јер су у пустињи живели у колибама од грања и лишћа. На Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће у торбама и ташнама јер верују да ће их Бог заштитити од разних несрећа које могу да их снађу.

altalt