logo

Turistički potencijali

Najznačajnija prirodna, a i turistička vrednost na području Mladenovca je prostrana i šumovita planina Кosmaj. Na samo 12 km od Mladenovca, ona nudi uživanje kao izletnička lokacija i to ne samo za tradicionalne prvomajske uranke. Za rekrativni turizam, za šetnje je na Кosmaju najatraktivnija kružna staza oko Spomenika borcima iz II svetskog rata, put ka PTT odmaralištu ili staza ka Spomen-kosturnici borcima iz I svetskog rata. Ove staze su dosta popularne i kod planinara i kod rekreativaca, tako da su dosta posećene u leti, naročito vikendom. Postoje odmorišta sa drvenim klupama i stolovima, kao i manja igrališta za decu.

Za lovni turizam prava destinacija je Lovište "Varovnice", na obroncima Кosmaja, na samo 46 km južno od Beograda. Lovištem gazduje Lovačko udruženje "Varovnice" iz Mladenovca. Lovne površne su na oko 27.000 hektara, a gajene vrste divljači su srna, zec, fazan, divlja svinja i poljska jarebica. Takođe su prisutni lisica, kuna-belica, kuna-zlatica, jazavac, šakal... Lovcima su na raspolaganju Lovački dom u Rajkovcu, Lovačka kuća "Plandište", Lovački dom "Jezerac".

Sportski ribolov moguć je na dva jezera u blizini Mladenovca, Rabrovačkom i Markovačkom koje poseduje i ugostiteljsko-smeštajne objekte. U vodama jezera su najzastupljeniji šaran, som, štuka, babuška, deverika i smuđ, dnevne ribolovačke dozvola se izdaju kod ribočuvara.

Banjski turizam je uveliko razvijen, pre svega u Banji Selters, poznatoj po svojoj lekovitoj termomineralnoj vodi otkrivenoj 1898. Banja funkcioniše u okviru Instituta za rehabilitaciju Beograd sa 760 postelja i značajnim dijagnostičko-terapeutskim prostorom za fizikalnu medicinu. U sastavu Instituta je i Hotel "Selters" sa zatvorenim bazenom, saunom i drugim sadržajima namenjenim oporavku, rekreaciji i zabavi gostiju. U neposrednoj blizini je i Кoraćička banja.

Na arheološkom lokalitetu Jablanica u selu Međulužju otkriveni su tragovi naselja iz perioda neolita (3800-3200 p.n.e). Tragovi naseljenosti ovih krajeva se nalaze i za period bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba.

Od istorijskih spomenika najznačajniji je Spomen-kompleks "Crkvine", na 8,5 km od Mladenovca, posvećen Despotu Stefanu Lazareviću. Tu je 1427. podignut spomenik na mestu smrti despota Stefana, koji je 1979. zaštićen kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Na vrhu Varovnica, 10 km od Mladenovca, pored puta za selo Šepšin, urađen je Spomen-kompleks Varovnice, na prostoru gde je decembra 1914. vođen boj u okviru čuvene Кolubarske bitke u Prvom svetskom ratu.

Među značajne kulturno-istorijske spomenike ovog kraja ubraja se manastir Pavlovac iz XV veka. Smatra se zadužbinom Despota Stefana Lazarevića, a nalazi se u ataru sela Кoraćice podno Кosmaja, na 13 km od Mladenovca.

Selo Rabrovac je pionir u razvoju seoskog turizma, a na Кosmaju postoji par smeštajnih objekata u etno stilu.

U Mladenovcu i okolini postoji preko 120 ugostiteljskih objekata svih vrsta, uređenih u tradicionalnom, ali i modernom stilu, sa specijalitetima nacionalne i internacionalne kuhinje. Veliki broj njih nalazi se na magistralnom putu Beograd - Кragujevac.

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.