logo

Актуелности

Космајски казан у Пружатовцу окупио велики број учесника и гостију

Манифестација „Космајски казан“, која је одржанна у дворишту компаније Библи у Пружатовцу, окупила је више од петсто посетилаца који су уживали у традиционално припремљеној храни и пићу малих произвођача из Космајског краја и богатом културно-уметничком програму.
 
„Трећа по реду манифестација „Космајски казан“ окупила је велики број посетилаца и ми данас са сигурношћу можемо да кажемо да се у Пружатовцу ствара традиција. Данас је овде било за свакога по нешто – од специјалитета у казанима као што су пекмез, компот, домаћа ракија, традиционални српски производи сир и мед, као и врућиБибли домаћи чварци. Поносни смо и срећни што је манифестација „Космајски казан“ постала симбол Пружатовца и незаобилазни део културно-уметничког програма општине Младеновац“, рекао је Грегор Губеринић, председник оргнизационог одбора манифестације „Космајски казан“ у Пружатовцу крај Младеновца.
 
Губеринић је истакао је да је манифестација „Космајски казан“ организована са циљем да се додатно оживи село Пружатовац и подсети на старе вредности и традицију. Додао је да су људи жељни дружења, музике и добре атмосфере, а томе је доказ и ова манифестација која је окупила људе из околних села, као и из Младеновца и Београда.
 
Присутне је поздравио и председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић који је нагласио да је Србија кроз своју историју увек била земља славља, дуге традиције, живе музике и изврсне кухиње и да су, упркос свим потешкоћама које је пред њу постављала бурна историја балканских простора, становници свих крајева ове земље од давнина знали да се веселе и славе живот.
 
„Традиција заједничког окупљања одржала се и до данашњих дана што потврђује и наш данашњи скуп. Зато данас, пре свега, желим да искажем поштовање свима који учествују у организацији ове манифестације. Космајски казан опстаје и одржава се трећу годину за редом захваљујући упорности мештана и компаније Библи која је препознала потребе својих суграђана и показала висок степен друштвене одговорности. Они имају највеће заслуге за ову беспрекорно организовану манифестацију и ја им на томе честитам.
 
Традиција је снажан начин очувања идентитета српског народа на овим просторима и зато ћемо, као локална самоуправа, увек подржавати овакве манифестације. Главни циљ нам је да се дружимо и разговарамо и зато ми је драго што нас има у овако великом броју. Посебно сам радостан што видим много младих људи који учествују у програму и од малих ногу чувају нашу традицију. То је највеће богатство оваквих догађаја“, нагласио је Глишић.
 
Манифестација „Космајски казан“ је и ове године окупила велики бројмалих произвођача хране и пића припремљених према традиционалним рецептурама из Космајског краја, који су своје производе презентовали на око двадесет различитих штандова. На овогодишњој манифестацији одржана је и промоција књиге“Замишљај срца”, ауторке Марије Ђокић из Пружатовца.
 
„Наш Пружатовац постао је познат по чварцима, а данас слободно можемо казати и препознатљив по манифестацији „Космајски казан“. Ми који живимо у селу преко педесет година нисмо ни сањали да Пружатовац може да добије своју манифестацију на коју може доћи толико народа. Ово нас је ујединило и окупило да заједно спремамо и прикажемо наше специјалитете, уживамо у етно музици и покажемо да смо домаћини каквих нема у целој Шумадији“, истакао је Првослав Ђокић - Прле, један од најстаријих мештана села Пружатовац.
 
Посетиоци манифестације „Космајски казан“ у селу Пружатовац данас су имали прилику да уживају у музици „Rocher Etno Bendа“ и игри културно уметничких друштава „Славко Манојловић” из Младеновца и „Љубомир Ивановић - Геџа“ из Ковачевца.Покровитељ манифестације„Космајски казан“ је градска општина Младеновац.

Kazan1
Kazan2
Kazan3
Kazan4
Kazan5

 
 
 
  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.