logo

Актуелности

Скупштина усвојила буџет за 2014. годину

Одборници Скупштине градске општине Младеновац на седници одржаној 27. јуна усвојили су општински буџет за 2014. годину у износу од 464.121.213,00 динара. За буџет је гласало 35 одборника, док је петоро било против.

Са појединостима овогодишњег буџета одборнике је упознала Анђелка Миловановић, начелник Службе за буџет и финансије. Она је истакла да се буџетска средства у износу од 464.121.213,00 динара увећавају за средства из осталих извора и пренета средства из претходне године у износу од 15.384.351,00 динара. Миловановићева је нагласила да је овогодишњи буџет умањен за 25 одсто у односу на буџет из прошле године, као и да су смањени приходи од пореза на зараде што је и највећа приходна ставка буџета. Што се тиче расходне стране, Миловановићева је рекла да ове године нема тзв. "капиталног буџета", те да ће се за капиталне пројекте конкурисати код новоформиране Агенције за капиталне инвестиције Града Београда.

Према њеним речима и овако драстично умањен буџет додатно је оптерећен отплатом кредита и неизмирених обавеза из прошле године што је довело до смањења износа за многобројне ставке у овој години, невладине организације, спорт, културне манифестације итд.

Опозициони одборници (СНС и Покрет социјалиста) критиковали су овогодишњи буџет уз основну замерку да је за поједине буџетске ставке издвојено превише новца док су остали буџетски трошкови знатно умањени, наводећи пример издвајања за борбу против болести зависности, награде ученицима, пољопривреду као и предвиђена средства за Туристичку организацију и Спортски центар.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, рекао је да овогодишњим буџетом Град Београд кажњава Младеновац. Он је питао по којим критеријумима је општина Младеновац добила скоро 26 процената мање новца од прошле године, што је процентуално и највеће умањењење од свих 17 градских општина.

По завршетку расправе, буџет је усвојен већином гласова, док су против били одборнци Српске напредне странке и Покрета социјалиста.

У наставку седнице усвојена је и Одлука о додели јавних признања градске општине Младеновац за 2014. годину. Овогодишњи добитници су др Томислав Малишић (Грб општине Младеновац), Милица Милошевић (Мали грб), ОМШ "Стеван Христић"(Повеља), предузеће "Котекс-промет" д.о.о. (Повеља), активисти Канцеларије за младе (Захвалница) и Виолета Јовановић (Захвалница).

До краја заседање, Скупштина је усвојила све тачке дневног реда и то Одлуку о завршном рачуну буџета за 2013. годину, Одлуку о не ангажовању равизора за екстерну ревизију буџета за 2013. годину, Одлуку о држању домаћих животиња на територији општине, Извештаје о пословању Спортског центра, ЈКП "Младеновац" и ЈКП "Пијаце - Младеновац" у прошлој години, Ребаланс програма пословања ЈП "ДИП Младеновац", Извештај скупштинске Комисије за процену штете од поплава, као и Извештај о раду Управе градске општине Младеновац за другу половину прошле године.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.