logo

Актуелности

Промена Статута до краја године ?

Скупштина града Београда је на јучерашњој седници прихватила предлог за промену Статута града Београда и донела закључак о приступању овој промени.

Одборник Александар Јовичић као предлагач рекао је да је разлог за ову одлуку повећање ефикасности Градске управе, али и да се дају већа овлашћења локалним самоуправама. Именована је и Комисија за израду нацрта одлуке о промени Статута састављена од људи из Скупштине града и градских општина, са роком од девет месеци да заврши тај посао и да пред градску скупштину изнесе предлог.

Иако се не наводи у ком ће смеру конкретно ићи планиране измене Статута Београда, а последично и Статута градских општина, председник Скупштине града Београда, Никола Никодијевић, рекао је да је "... циљ нека врста децентрализације, односно да се грађанима омогући да у својој општини и месној канцеларији решавају основне животне проблеме, да не би морали да из општина као што су Младеновац, Сопот или Лазаревац за сваки документ долазе у Београд и чекају по разним шалтерима."

Иначе, у усвојеном Предлогу се наводи да је Статут града Београда донела Скупштина града на седници одржаној 17. октобра 2008. године. Одлуком о промени Статута града Београда извршено је усклађивање Статута са законима који су накнадно донети. У међувремену донет је један број закона који условљавају нове промене Статутом утврђене надлежности града односно послова градских општина.

Такође, у току примене Статута указала се потреба за преиспитивањем постојеће поделе послова између града и градских општина, а у циљу ефикаснијег функционисања града на целокупној својој територији.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.