logo

Актуелности

Успешан завршетак пројекта "Право на дом"

Доделом кућних кључева данас је обележен успешан завршетак двогодишњег пројекта "Право на дом", који су реализовали Европска унија, Комесаријат за избеглице и градска општина Младеновац.

Пројекат "Право на дом", започет је 2013. године, а завршен 25. јануара 2015. године. Пројекат је финансирала Европска унија, уз средства Комесаријата за избеглице и учешће градске општине Младеновац. Утрошена средства на пројекту су 103.000 евра. Донација Европске унија је 84.000 евра, донација Комесаријата је око 1.200.000 динара, а учешће градске општине Младеновац је 8.738 евра.

Овим средствима је обезбеђен грађевински материјал за 15 породица. Две породице су добиле донацију у монтажним кућама, а шест породица је добило донацију у техничкој и пољопривредној опреми. Такође, преко 30 породица је прошло обуку за писање бизнис плана.

У име градске општине Младеновац, породицама Петковић Новице и Орловић Добривоја, кључеве монтажних кућа уручио је Дејан Чокић, председник општине.

Како је рекла Данијела Милојкић, пројект менаџер пројекта "Право на дом", корисницима су донације додељене на основу имовинског и социјалног сатуса, али је битна компонента била и постојање јасног бизнис плана за опстанак на тржишту.

- После избора корисника знали смо шта је коме потребно и приступило се набавци добара и услуга. Константно је вршен мониторинг над тиме како се користи грађевински материјал и опрема, нарочито при изградњи монтажних кућа. Пројекат су током две године водили др Добрица Недељковић, члан Већа и др Зоран Милетић, помоћник председника општине, након чега је финализација пројекта припала мени - рекла је Милојкићева. Она се захвалила свим стручним службама Управе градске општине Младеновац, које су радиле на овом пројекту.

Председник градске општине Младеновац, Дејан Чокић, захвалио се свима који су допринели успешном окончању овог пројекта.

- Поштована Госпођо Палота, поштовани представници Делегације Европске уније, представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, корисници донација пројекта "Право на дом" и поштоване званице, част ми је да вас поздравим испред градске општине Младеновац и тима за имплементацију пројекта Право на дом. Са великим задовољством вас обавештавам да је пројекат "Право на дом" успешно финализован и да су испуњени сви предвиђени и жељени резултати, а то су најпре задовољни корисници.

Нажалост, у овим тешким временима, ретки су тренуци када испред општине Младеновац могу да објавим повољне вести, као што је ова. Проблеми са дуговима које је општина преузела из ранијих периода, високом стопом незапослености и слабо развијеном привредом у општини отежавају свакодневне послове и увођење иновација.

Свакодневно смо свесни свих оптерећења и проблема којима су наши грађани изложени, уз премало наших надлежности да помогнемо, премало могућности да одлучујемо и премало ресурса.

Ипак, уз помоћ Делегације Европске уније и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, данас имам прилику да поздравим представнике 23 породице које су кроз пројекат "Право на дом" решиле своја стамбена питања, започеле ново или унапредиле постојеће пословање. Општина Младеновац је у поступку развоја различитих модела и пројеката кроз које намерава да подстакне мала и средња предузећа, произвођаче, младе предузетнике, и надамо се да ћемо у наредном периоду чешће да објављујемо добре вести и да ће грађани и сами и уз нашу помоћ моћи себи да обезбеде и услове за пословање и кров над главом.

Искористио бих ову прилику да се захвалим запосленима у општини Младеновац који су уложили труд да се пројекат Право на дом успешно приведе крају. Захваљујем се донаторима који су препознали потребу избеглих и расељених лица на територији градске општине Младеновац, и захваљујем корисницима на сарадњи.

Поздрављам вас и желим вам успешна пословања и мирне  животе у новим домовима - рекао је Чокић. Он је додао да општина Младеновац данас има још један велики разлог за задовољство.

- Данас морам да се похвалим да смо од јуче добили статус бањског места што јако битно за нашу општину. Ово је била моја идеја од првог дана на месту председника општине, да се ослањамо на природне ресурсе. На жалост од велике индустрије мало тога је остало, тако да будућност нашег града лежи у лепоти природе која нас окружује - истакао је Чокић.

Марција Палота, представница Делегације Европске уније у Србији, честитала је општини Младеновац на успешно спроведеном послу и пожелела корисницима срећно усељење и коришћење својих домова.

- Драго ми је да су кроз овај пројекат помогнути грађани Србије, конкретно, да су израђене две монтажне куће, додељено 15 пакета грађевинског материјала и да је помогнуто шест породица кроз економско оснаживање.

Вредност пројекта у Младеновцу од 93.000 евра, од чега је ЕУ учествовала са 84.000 евра. То је само део целокупне помоћи за 15 општина у Србији која износи 4.000.000 евра. Европска унија је од 2000. године донирала укупно 74 милиона евра, а 14 милиона је намењено затварању Колективних центара намењених за девет општина у Србији. Такође, у наредном периоду предвидели смо 3.000.000 евра за помоћ општинама у Србији и Младеновац може поново аплицирати за та средства.

Овај пројекат око којег смо данас окупили је део већег циља, а то је да се породице које живе у Србији економски оснаже и буду што боље интегрисане у саму средину. Зхваљујем се председнику и општини Младеновац који су показали велику посвећеност реализацији овог пројекта. Надам се да ће ваша општина наставити да сарађује са нама на разним пројектима - рекла је Палота.

- Ово је био јако велики испит за вашу општину и ви сте то изгурали без неких већих проблема. Комесаријат је учествовао са око 1.200.000 динара, и ја бих само желео да са настави овакав рад општине и успешна сарадња јер нас већ у будућности очекују многи конкурси за избегла лица - нагласио је Дејан Милисављевић из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.