logo

Актуелности

Скупштина разрешила председника општине Младеновац

 

Гласовима 28 одборника, на данашњој ванредној седници Скупштине градске општине Младеновац, тајним гласањем, Дејан Чокић разрешен је функције председника градске општине Младеновац.

Данашњој седници присуствовало је 28 одборника који су тајним гласањем гласали за разрешње председника градске општине Младеновац. За смену председника општине гласало је 28 одборника из Српске напредне странке, Демократске странке Србије, Јединствене Србије, самостални одборници као и поједини одборници Социјалистичке партије Србије. 

Ванредна седница је сазвана на основу Статута градске општине Младеновац члана 20. став 2, односно на захтев 19 одборника Скупштине градске општине Младеновац, са предлогом једне тачке дневног реда - Предлог за разрешење председника градске општине Младеновац.

Усвојеним разрешењем председника градске општине Младеновац, констатован је и престанак мандата заменику председника градске општине Младеновац и Већу градске општине Младеновац. 

 Према одредбама Статута градске општине Младеновац, председник градске општине, заменик председник и Веће, остају на дужности и врше текуће послове, до избора новог председника градске општине, заменика и Већа градске општине. 

– Урађено је све по Статуту градске општине Младеновац и по Пословнику. Очигледно да је председник градске општине Младеновац изгубио већину коју је имао у Скупштини тако да је ово новонастала политичка ситуација. До избора новог председника општине из садашњег сазива, постојећи органи врше дужност у року од месец дана. Уколико се то не учини у законском року уводи се Привремени орган као што је регулисано законским прописима – рекао је Радета Марић, председник Скупштине градске општине Младеновац.

Према Статуту града Београда, Скупштина градске општине се распушта ако не изабере председника градске општине и веће градске општине у року од месец дана од дана конституисања скупштине градске општине или од дана њиховог разрешења, односно подношења оставке.

Одлуку о распуштању Скупштине градске општине доноси Скупштина града већином гласова од укупног броја одборника Скупштине, на предлог Градског већа.

 Председник Скупштине града расписује изборе за одборнике скупштине градске општине у року од два месеца од ступања на снагу одлуке о распуштању скупштине градске општине.  

До конституисања скупштине и извршних органа градске општине, текуће и неодложне послове из надлежности скупштине и извршних органа обавља привремени орган градске општине, који чине председник и четири члана.
Привремени орган образује Скупштина града водећи рачуна о политичком саставу распуштене скупштине градске општине.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.