logo

Актуелности

Дан жалости у Србији

 

У Србији је данас Дан жалости, у знак сећања на страдање и прогон Срба пре 20 година у хрватској војној акцији "Олуја".

На основу члана 2, став 3, Закона о обележавању дана жалости на територији Републике Србије и члана 43, став 1, Закона о влади, Влада Републике Србије је донела Одлуку о проглашењу дана жалости. Поводом трагичног страдања великог броја припадника српског народа у акцији хрватске војске под називом "Олуја", 5. август 2015. године проглашава се за дан жалости на територији Републике Србије.

Поводом Дана жалости, тачно у подне на целој територији Србије биће активиране сирене за узбуњивање емитовањем звучног сигнала "престанак опасности", у трајању од 60 секунди. У исто време огласиће се и црквена звона на православним црквама. На зградама државних институција и организација заставе ће бити спуштене на пола копља.

Министарство културе и информисања позвало је медијске куће да се стриктно придржавају обавеза о обележавању дана жалости, које су јасно дефинисане законским одредбама. Пружаоци медијских улога дужни су да своје програмске шеме детаљно прилагоде обележавању дана жалости, укључујући и емисије намењене иностранству, као и да емитују прикладну музику и емисије, уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других садржаја са забавном и народном музиком. На насловним странама дневних новина, које треба да буду искључиво у црној и белој боји, што важи и за фотографије, потребно је објавити и одлуку о проглашењу дана жалости и његовом обележавању. У складу са Законом, обавезу да прилагоде своје програме имају и све установе културе.

Процењује се да је, пре две деценије, за само три дана Олује, из својих домова протерано више од 200 хиљада Срба, страдало их је око две хиљаде, док је попаљено, опљачкано и уништено око 40 хиљада привредних и помоћних објеката. Министар рада, запошљавања и социјалне политике Александар Вулин позвао је грађане Србије да у 12 часова стану на један минут и одају пошту страдалим Србима.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.